Příznačnější počasí na festival asi být nemohlo. Tak jako po mnoha místech Jižní Ameriky, i v Praze je v současných dnech horko „jako v tropech“. Tím spíše si na náměstí Republiky mohou Pražané na vlastní oči prohlédnout, poslechnout i ochutnat rozličné nuance jihoamerické kultury.

Mišmaš exotiky

Tu již čtvrtým rokem představuje Eliška Aguirre se svým manželem Eduinem, který pochází z Bolívie. „Chtěli jsme veřejnosti zprostředkovat latinskoamerickou kulturu, ke které mám díky manželovi velice blízko,“ vysvětlila Blesk.cz „Obdobné akce jsme pořádali už od roku 2009, ale tehdy ještě neexistovala taková tradice open air akcí, takže jsme prezentovali spíše jihoamerickou hudbu, protože Eduin hraje na flétnu. Později jsme to rozšířili o módu a pokrmy.“

K navštívení je necelá dvacítka stánků, které reprezentují nejrůznější kulturní odvětví z Jižní Ameriky. Například od argentinských, paraguaských či ekvádorských masitých pokrmů, přes kubánské rumy až po nejrůznější talismany či hudební nástroje z Mexika nebo Severní Ameriky.

Video
Video se připravuje ...

Festival latinskoamerické kultury Sabor Latino se do neděle usídlil na náměstí Republiky. Nabízí rozmanitou všehochuť módy, pochutin, dekorací i oděvů. David Zima

„Klíčovým pojmem pro festival je bezesporu tanec,“ upozorňuje organizátorka. „Tancuje se zde totiž na živou hudbu a v rámci workshopů se lidé mohou naučit nejrůznější druhy tanců – samba, salsa, čača, tango nebo forró, což je druh severovýchodního brazilského tance,“ vyjmenovává.

Pochutnání k ochutnání i něco na sebe

Paní Belkis Sanchez se svým synem Jaselem na akci například nabízí tradiční rumy z jejich kubánské domoviny. „Oproti jiným rumům je kubánský rozeznatelný na první ochutnání,“ vysvětlil Jasel, který se živí jako barman. „Je to totiž asi nejčistší rum, který existuje, a podle mne i nejlepší ze všech. Když jej člověk ochutná, ví, že ochutnal kubánský rum.“

Jiné stánky zase nabízí masité pokrmy nebo americké brambory. Aneta Rusňáková v tom svém prodává brazilské oblečení. „V Brazílii jsem žila dva roky a dodnes zachovávám kontakty. Snažím se zdejším obyvatelům představit zejména fitness módu, bikini nebo overaly,“ vysvětlila ke své kolekci, která vznikala v pátém největším státě světa. Jinde jsou k dostání také talismany z materiálu tagua. „Jedná se o semínko, které je velmi pevné. Dokud v Jižní Americe nebyly plasty, tak místní obyvatelé tvořili právě z něho,“ vysvětlila Eliška Aguierre.

Návštěvníci mají možnost ochutnat nefalšovanou ekvádorskou kuchyni.
Autor: David Zima

A co bylo za festival latinskoamerické kultury bez chilli? To na festivalu reprezentuje například stánek Chilli SOS, který se svým přítelem obhospodařuje Magdalena Havlíková. „Mexická, peruánská i bolivijská kuchyně se bez chilli neobejdou,“ usmívá se. „Jižní Amerika, to je domov pálivosti,“ směje se. Proto je na stánku k dostání skutečně vše, co pálí na pouhý pohled.

Že nepřeháníme, dosvědčuje přímo paní Havlíková. „K dostání jsou zde vyjma nejrůznějších ochucených omáček, které mohou návštěvníci bezplatně ochutnat, také extrakty kapsaicinu. Ty jsou ale opravdu jen pro odvážné nátury,“ uvádí. Jedná se totiž o rostlinný alkaloid, který právě způsobuje pálivost papriček. Na stánku je přitom k dostání v takové koncentraci, která přebije i pepřový sprej!

Kde: Náměstí republiky, před nákupním centrem Palladium.
Kdy: Do 7. července, od 10 do 21 hodin.
Vstupné: Žádné.

Fotogalerie
20 fotografií