Pražané dostali v sobotu lekci od koučinkového centra Aumakua, které prozradilo návod na spokojenější mysl. „Představte si, že jste na skluzavce a jedete dolů,“ vyzývala plný sál lidí lektorka Jana, která přiměla návštěvníky vydávat zvuky jako malé děti. Už po pár chvílích prdění na pusu, jak poznamenal jeden z přítomných návštěvníků, se tváře v hledišti uvolnily a rozesmály. Skrze jednoduchá cvičení, která vedli čtyři lektoři, se návštěvníci naučili, jak lépe zvládat stresové situace.

Jednou z prvních rad byl zpěv, kterým nutně nemusí být mantry. Zpěv beze slov zklidní mysl a pomůže člověku protáhnout dech. „Musíte mít v souladu tělo a mysl. Jedno bez druhého nefunguje. Milovat musíte obojí,“ opakovaně připomínal kouč Ondřej.

Ukázka cvičení:

K uvědomění si svého těla a zpomalení roztěkané mysli pomohly návštěvníkům jednoduché cviky z jógy. Nejdůležitější přitom byl vědomý pohyb, soustředění se na vlastní dech a pomalé provedení cviků. 

Dýchej jako čmelák

 „Máte-li hlavu plnou myšlenek, vyzkoušejte takzvané čmeláčí dýchání,“ vysvětlovala lektorka Jana, aby si obecenstvo zacpalo uši, zhluboka se nadechlo a se zavřenými rty vydali zvuk „mmmm“, který právě připomíná bzukot čmeláka. 

Po každé takové meditaci, harmonizaci těla a zklidnění doporučují lektoři uchovat si danou vzpomínku klidu a ve chvílích paniky a úzkosti se do daného momentu spokojenosti ducha i těla vrátit. „Vytvořte si v hlavě obraz, nebo se nyní dotkněte pro vás důležitého místa. Později se v myšlenkách vraťte k onomu obrazu, který nyní vidíte nebo se jen dotkněte dané části těla, která vám opětovně vyvolá tuto emoci,“ radil na závěr Ondřej.

Evolution nekončí

Festival Evolution představuje při patnáctém ročníku vše, co souvisí se zdravým životním stylem, od nákupů přes ochutnávky a poradny až po festivalové programy pro celou rodinu. „Festival se přeměnil od veletržní či prodejní podoby do festivalového formátu – festivalový program, který probíhá celé tři dny v šesti sálech, dnes tvoří polovinu celého festivalu,“ sdělil zakladatel festivalu Ctirad Hemelík. Nedělní harmonogram plný přednášek a workshopů objevíte tady.

Fotogalerie
39 fotografií