Smutné psí oči, žadonění, žebrání u přeplněných adventních stolů. Právě tak začne vypadat situace v mnoha domácnostech napříč republikou. Někteří psí majitelé upřené pohledy svých čtyřnohých mazlíčků nevydrží a pokusí se pejskům poslední dny roku zpříjemnit něčím dobrým „na zub“. Jindy si zase psi pomůžou sami a jídla se zmocní v nestřeženém okamžiku, kdy se páníček věnuje například návštěvě, která právě dorazila.

Jak je to s čokoládou?

Veterinář Samuel Evinic potvrzuje, že během adventu jsou nejčastější u psů právě takzvané dietní chyby, kdy pes něco sežere. Problémy se pak dají shrnout jako obtíže s trávením. Ve spojitosti s adventem mnohdy může jít o požití čokolády, která je pro psy jedovatá.

„Základ je položit si otázku, co je to čokoláda. To, co se dnes prodává v obchodech, není vždy zcela čokoládou. Některé produkty jsou čokoládové pochoutky, kde je málo kakaa. Toxicita záleží právě na jeho obsahu. U běžně dostupné mléčné čokolády vychází, že na 1 kilogram psa může být toxických zhruba 60 až 63 gramů čokolády,“ vysvětlil problematiku v číslech veterinář.

Jedovatost čokolády podle odborníka způsobují látky, kterým se říká metylxantiny. „Je to v podstatě teobromin, který je v čokoládě obsažen ve vysokém množství,“ uvedl Evinic, podle kterého se například u čokoládových pochoutek s nízkým obsahem kakaa po pozření majitelé nemusejí bát otravy v podstatě vůbec, ale u opravdu kvalitních značek naopak může stačit málo.

„Staly se případy, kdy byli lidé v práci nebo přišla návštěva, nevěnovali tomu pozornost a pejsek si natrhal ze stromečku čokoládové figurky a snědl je všechny. Když si uvědomíme, že to je například pětikilový pes, u kterého k otravě stačí 250 až 300 gramů čokolády, až tolik čokoládových figurek to není,“ popsal odborník, který zároveň dodal, že také u zvířat je důležitá individuální snášenlivost. Pokud dva psi váží stejně, neznamená to, že reakce na pozření čokolády bude totožná.

„Je důležité říct, že čokoláda obsahuje hodně tuku a tím pádem může sama o sobě způsobit trávicí potíže ve smyslu průjmů, zvracení, nechutenství. Pokud by zvíře snědlo hodně čokolády, může se dostavit až zánět slinivky,“ dodal k čokoládovým psím trablům Samuel Evinic.

Další obtíže

Kromě sladkých pochutin se mohou psi v nestřeženém okamžiku dopustit i dalších potravinových „zločinů“ v domácnostech. „Nejčastěji je to kromě čokolády třeba řízeček či kapřík. U psa jsem kost z krku tahal tuším zatím jen jednou, není to až tak časté. Je ale možné, že kolegové z nonstop provozů budou mít jinou statistiku,“ zamyslel se veterinář.

Proč mají psi rádi stejnou stravu

Obecně se u psů doporučuje jedna a tatáž poučka, která praví, že tato zvířata mají ráda stálou stravu s opakujícím se složením. Je to tím, že psi jsou větší masožravci a mají kratší střevo, které obsahuje mnohem méně bakterií než střevo lidské. „Prudká změna jídla tak může často způsobit průjem. Mnohdy k tomu není potřeba nic velkého,“ popsal Samuel Evinic.

Pokud už lidé mají potřebu pejskům na Vánoce přilepšit, je podle odborníka nejjednodušší vycházet z předpokladu, že lidské jídlo je pro lidi a psí pro psy. „Dnes je na trhu tak obrovský výběr psího jídla všeho druhu, že je opravdu lepší spíš vybírat něco z tohoto směru. Pokud chcete dát něco běžně dostupného z lidské stravy, jsou vhodnější spíš potraviny, které nejsou moc chemicky upravené. Daleko lepší je hodit psovi kus masa, které není nasolené, opepřené nebo neleželo někde v marinádě. Zásadně nedávat koláče, perníčky a tak dále. Zvolte třeba dětskou šunku, kde je soli a koření málo,“ dodal na závěr veterinář.

Fotogalerie
6 fotografií