Jak se seřizují druhé největší věžní hodiny v Evropě? Co vidí sochy ze střechy Národního muzea? Jak vypadá jezdecká socha svatého Václava na Václavském náměstí zblízka? Odpovědi i na další otázky dává výstava fotografií Martina Frouze v ústředí Českého statistického úřadu (ČSÚ) na pražské Skalce ještě do září. Za posledních 15 let na těchto fotografiích autor zachytil obnovu pražských památek, nejen po povodních z roku 2002. Ty ale sérii fotografií odstartovaly.

Je to taková inventura, mozaika snímků, které zobrazují něco neopakovatelného. Takové zastavení času,“ řekl Blesku Frouz, který v minulosti fotil i pro časopis National Geographic. Ačkoliv by se dalo říct, že fotografie jsou dokumentární, hraničí s uměním.Okouzlí na nich zaznamenaný okamžik i celková atmosféra. Výstava potrvá ještě do září.

Košile svatého Václava

V rámci výstavy mohou návštěvníci vidět fotografii části sochy sv. Václava na Václavském náměstí. Nejspíš vůbec poprvé si tak mohou všimnout detailního zdobení jeho bot. „Traduje se, že když její autor Josef Václav Myslbek (†74) učil na Akademii výtvarných umění a studenti zlobili, nechal je dle svého vzoru pracovat na kopii kroužkové košile, kterou má i sv. Václav na koni,“ prozradil Frouz. 

Takhle vypadají boty sv. Václava na Václavském náměstí.
Autor: Martin Frouz

Největší hodiny Česka

Jejich ciferník je po tom, kterým se pyšní věž kostela svatého Petra ve švýcarském Curychu a měří rovných 8,64 metru, druhý největší v Evropě. Najdete je na kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. Prosklené hodiny mají průměr 7,6 metru a jsou umístěné po obou průčelích hranolové věže vysoké 42 metrů. Na snímku z roku 2016 právě hodinář Miroslav Janků seřizuje a kontroluje hodinový mechanizmus po dokončené celkové opravě věže kostela.

Největší hodiny Česka
Autor: Martin Frouz

Kdy, kde, za kolik?

Kdy? Do konce srpna

Kde? Český statistický úřad, Na padesátém 3268/81, Praha 10

Za kolik? Zdarma

Víte, že...

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně patří k nejvýznamnějším sakrálním stavbám 20. století u nás. Byl budovaný zejména v letech 1928 až 1932.