Soud rozhodoval bez veřejného jednání, plné odůvodnění zatím není dostupné. Podle Tomíčkové NS přikázal vrchnímu soudu, „aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl“.

Incident se odehrál v květnu 2021 při hlavním líčení, kde muž figuroval jako obžalovaný. Z příruční tašky nečekaně vytáhl půlkilogramovou kostku. Prudce ji z boku hodil na právě vypovídajícího svědka, jenž se instinktivně přikrčil a kostka jej pouze lehce zranila. Přímý zásah, například do spánku, by ale mohl znamenat těžké zranění i smrt.

Motivace útoku není jasná. Pachatel, podle médií bývalý advokát, nikdy nepřiznal, že by svědka chtěl zabít. Městský soud v Praze mu vyměřil 12 let vězení plus detenci za pokus o vraždu, vrchní soud ale čin překvalifikoval na mírněji postihovaný pokus o ublížení na zdraví. Uložil šestiletý trest, opět se zabezpečovací detencí.

Nejvyšší státní zástupce se domníval, že pachatel vzhledem ke své vysoké inteligenci musel vědět, že útok dlažební kostkou na hlavu může způsobit vážné poranění, poškození centrálního nervového systému, případně i smrt. „Skutečnost, že k tomuto fatálnímu následku nedošlo, přitom byla zapříčiněna instinktivní a rychlou reakcí poškozeného, tedy okolností zcela nezávislou na vůli obviněného,“ stálo v dovolání.