Pro policisty se jedná o oříšek s velmi tvrdou skořápkou k rozlousknutí. Po pachateli dvojnásobné vraždy nadále pátrají, vypínají k tomu všechny možné síly. „Objasnění dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese spojené s dopadením pachatele je pro nás naprostou prioritou. Na případu intenzivně pracují desítky těch nejzkušenějších kriminalistů nejen z prvního oddělení pražského ředitelství, se kterými úzce spolupracují další specialisté z Policejního prezidia ČR a celorepublikových útvarů,“ uvedl ve středu mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

Stovky policistů pátrají přímo v Klánovickém lese. „Zvýšený počet policistů bude v místě působit tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ ujišťuje mluvčí. „Ačkoliv není možné v rámci probíhajících úkonů trestního řízení detailně informovat o každém kroku, který učiníme, tak ale ještě jednou všechny ubezpečujeme, že jakékoliv posuny ve vyšetřování, jejichž zveřejnění by nezmařilo jeho účel, sdělujeme a budeme v tom pokračovat.“

Chápeme obavy, které vyplývají z faktu, že vrah je stále na svobodě. Můžeme každého ubezpečit, že situaci v žádném případě nepodceňujeme a k dopadení dosud neustanoveného pachatele využíváme všech prostředků,“ dodal mluvčí. „K objasnění tohoto skutku a zajištění bezpečnosti občanů děláme maximum možného.“

Jakákoliv stopa pomůže

Chladnokrevná vražda tatínka Martina (†32) a jeho teprve dvouměsíční dcerky. Událost, nad kterou si mnozí lámou hlavu, především pak policisté, kteří případ vyšetřují. Pátrání probíhá převážně na místě činu, les od úterního rána až do setmění prohledávalo 250 policistů kousek po kousku, ve středu budou pokračovat. „Hledáme jakoukoliv stopu, která by vedla k objasnění toho, co se v Klánovickém lese stalo,“ sdělil Blesku Rybanský. Proč policisté pátrají právě tam? Existuje několik domněnek.

Sebevražda?

Není vyloučeno, že člověk, který se dopustil takového ohavného činu, že zavraždil mladého tatínka a jeho dvouměsíční dcerku, se v lese stále ukrývá. Vyloučené ani není, že měl v Klánovickém lese sám najít věčný odpočinek. Možné taky je, že se v místě nachází vražedná zbraň, miminko bylo podle informací Blesku střeleno do břicha a muž čtyřmi ranami do hlavy. Policisté měli při pátrání také detektory kovu, hledali nejen zbraň, ale i nábojnice a jakékoliv další stopy a důkazy, které by mohly s trestným činem souviset.

Na dotaz, zda by se pachatel mohl stále zdržovat v lese, Rybanský uvedl, že jde o akci bezpečnostně-pátrací a „nelze nic vyloučit ani nic potvrdit“.

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnostně-pátrací akce v Klánovickém lese. (19. prosince) Aktu.cz

Proč policisté mlží?

Pátrací akce skočila v úterý okolo čtvrté odpoledne, tedy v době, kdy se začalo stmívat. S jakým výsledkem? O tom policisté mlčí. „Máme strach... Proč nám neřeknou, co našli,“ zlobí se místní. To ale bohužel není možné. Zveřejnění podrobností by mohlo narušit vyšetřování.

„Pokud jsou informace veřejně známé, může případný pachatel nebo svědek později změnit výpověď a bránit, že si je přečetl v médiích,“ vysvětlil jeden z kriminalistů. Zároveň sledované případy přitahují často i duševně nemocné lidi.

Komentování případu si navíc převzalo Městské státní zastupitelství v Praze, které jej dozoruje. „V současné době není k dotazované věci možné sdělovat žádné další informace, neboť přípravné trestní řízení je ze zákona neveřejné. Není tedy možné popisovat obsah jednotlivých provedených či prováděných úkonů a sdělovat průběžné informace, které policejní orgán na základě provedení těchto úkonů zjistí,“ řekl mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

Policie podle něj velmi intenzivně provádí všechny potřebné úkony pro to, aby v přípravném řízení zjistila co nejvíce informací a podrobností o činu i možném pachateli. „Pokud zjistíme informace, které bude možné s ohledem na omezení vyplývající z trestního řádu zveřejnit, budeme poté veřejnost samozřejmě informovat,“ doplnil mluvčí.

Co se stalo?

Teorií je několik. Byla schůzka, která skončila dvojnásobnou vraždou, naplánovaná? Nebo šlo o cílevědomý čin? Mezi mužem a pachatelem nejspíš v lese došlo ke konfliktu. „V takových případech se vždy stanoví několik možných verzí, z nich bude jedna určitě správná. Jednotlivé verze se postupně vylučují, až zbyde ta správná a po té se pak jde,“ řekl Blesku někdejší pražský kriminalista Josef Lottes.

Co může být motivem k tomu, že pachatel zastřelil nejen dospělého muže, ale i dvouměsíční holčičku? „Tuto informaci mám jen z médií, ale pokud tomu tak je, přikláněl bych se k tomu, že v případu hrají roli vztahy, srdeční vazby. Každopádně s takovouto brutální vraždou miminka jsem se ve své praxi nesetkal,“ dodal Lottes.

Ani otec zavražděného si celou událost neumí vysvětlit. „Syn byl nejpohodovější chlap, jakého jsem znal. Se všemi vycházel, naprosto se všemi, byl absolutně všestranný, na co sáhl, to se mu povedlo,“ uvedl v pohnutí emocí pro server iDnes.cz.

Fotogalerie
95 fotografií