Při odvolacím jednání advokát argumentoval především bohatými zkušenostmi své klientky Michaely H. „Moje klientka pracuje v oboru více než 30 let, přičemž každý rok vykonává kolem 500 anestezií, celou dobu poskytovala tyto služby perfektně, bez nejmenšího pochybení,“ uvedl advokát obžalované anestezioložky Václav Plachý a navrhnul zrušení trestu zákazu činnosti, nebo alespoň jeho snížení.

Každý člověk je nahraditelný

Obžalovaná Michaela H. doposud pracovala jako vedoucí anesteziolog v Nemocnici Na Homolce, proti zákazu činnosti se odvolala také proto, že je v týmu údajně nepostradatelná. Podle státní zástupkyně ale tento trest pro anestezioložku zdaleka nebude tak citelný jako ztráta blízké osoby. „Obžalovaná je nahraditelná jako každý člověk, jak správně konstatoval soud prvního stupně. V případě, že by byla nemocná nebo zraněná, musel by být zajištěn jiný člen týmu,“ uvedla státní zástupkyně.

Trest podle ní zahrnuje i varování ostatním kolegům, aby k práci nepřistupovali rutinně, nedbale a nezodpovědně.

Městský soud v Praze nakonec s podobným odůvodněním odvolání Michaely H. zamítl. Podle předsedy odvolacího senátu Pavla Bendy je trest na samé spodní hranici dokonce nepřiměřeně mírný. „Nelze pominout skutečnost, že v tomto případě došlo k tolika pochybením v jednom případě, že je až překvapivé, že se obžalované v rámci tohoto zákroku podařilo pochybit tolikrát,“ uvedl předseda odvolacího senátu.

Trest zákazu činnosti byl podle senátu také vymezen velmi úzce, Michaela H. totiž může u anestezie stále působit na jiných pozicích než jako vedoucí. U odvolacího jednání obžalované také nepomohlo, že se k soudu nedostavila osobně, její obhájce její absenci omluvil tím, že na tento datum měla již dlouho předem naplánovanou cestu do USA.

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
12 fotografií