Pan C. loni 30. června večer ve squatu v Praze 4 pohádal se svým spolubydlícím. Při hádce ho bodl do zad nebozezem. V tu chvíli mu v dalších útocích zabránil svědek, který byl zrovna s nimi ve vybydleném domě. Vytrhl mu vrták z ruky a zahodil ho. Také se snažil oba muže uklidnit, což se mu ale úplně nepovedlo.

Muži se hádali dál a ještě v noci Karel C. spolubydlícího pobodal dvěma keramickými noži. Zasadil mu deset ran, z toho šest do hrudi a břicha. Oběti se poté podařilo utéci a venku kolemjdoucí zavolal záchrannou službu. Záchranáři pobodaného muže převezli do nemocnice, kde však zraněním podlehl.

Soud zamítl mužovo odvolání. Podle soudů důkazy jasně svědčily o tom, že se muž známému nebránil, ale napadl ho. Svědčily o tom i intenzita a počet ran. „Obžalovaný tvrdí, že poškozený byl jakési agresivní monstrum,“ prohlásil předseda senátu Jiří Lněnička. Podle soudce pak ale není jasné, proč s ním Karel C. bydlel. Protože napadl muže jako první, nemůže se nyní odvolávat na nutnou obranu.

Podle policistů měl muž v době útoku v těle metamfetamin. Karel C. uvedl, že si drogu vzal dříve a v té době se už pod jejím vlivem necítil. U hlavního i odvolacího soudu uvedl, že neměl důvod spolubydlícího zabíjet. Trval na tom, že se ho bál a že se bránil.

Prodával drogy

„Trest rozhodně není neuměřeně přísný,“ uvedl Lněnička. Podle něj je do trestu zahrnuta i dotyčného další trestná činnost. Muž byl také už dříve odsouzen za to, že po delší dobu podával pervitin nezletilé dívce.

Fotogalerie
4 fotografie