Dovolání označil Nejvyšší soud za zjevně neopodstatněná, protože „soudy své skutkové a právní závěry i okolnosti, za kterých obviněným ukládaly tresty, řádně vyložily a jejich závěry jsou dostatečně vyjádřeny v přezkoumávaných rozhodnutích“. Plné odůvodnění zatím není na webu Nejvyššího soudu dostupné.

Fiala s Nehybou podle pravomocného verdiktu chtěli získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila dvaasedmdesátiletá žena. Podle znaleckého posudku byly na kupní smlouvě na prodej vily i na návrhu na vklad do katastru nemovitostí zfalšované podpisy. Návrhy smluv se našly v počítačích obžalovaných.

Snaha zmocnit se vily dospěla až k vraždě, která se podle verdiktu stala v roce 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Fiala si chatu ve Velké Pasece pronajal na 5. až 7. června 2019. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. To, že zde byli přítomní Fiala i druh zavražděné, vyplývala také ze záznamů mobilních operátorů.

Fiala s Nehybou po zmizení dvojice seniorů odvezli auto patřící zaměstnavateli zavražděného do maďarského města Ostřihom. Ve voze je tam zachytily kamery. Interiér auta byl politý benzinem, našly se v něm i čisticí prostředky, což podle obžaloby mělo zakrýt biologické stopy.

Těla zavražděných byla ve vodě zatížena betonovým prefabrikátem a žulovým kvádrem. Obdobné se našly také u chaty ve Velké Pasece.

Případem se nejprve zabýval Městský soud v Praze. Následně však vrchní soud dospěl k závěru, že vzhledem k místu činu na Havlíčkobrodsku měl případ projednávat soud v Pardubicích. Kvůli tomu se proces musel zopakovat.

Fotogalerie
18 fotografií