Nejdřív trojice pila, pak došlo k hádce a Volodymyr dostal od Vasila K. ránu, až si sedl na zadek. Jeho milá pak se sokem poodešla do parku, ponížený si to ale nenechal líbit. Napadl ho nožem. „Způsobil mu sedm bodných ran, jednu velmi hlubokou z levé strany hrudi až k pohrudnici,“ popsal znalec Jan Krupička.

Nemusel přežít

Podle něho byl útok zhruba 10 centimetrů dlouhou čepelí veden různou silou. „Rána na levé straně hrudi byla vedena velkou intenzitou. U ostatních nedošlo k poškození důležitých orgánů a byly vedeny malou až střední intenzitou,“ popsal dále.

(Skoro) nikdo nepomohl!

Následky útoku u soudu popsal svědek Ivan B., který pracuje jako ostraha v supermarketu. Poraněný a zakrvácený Vasil prý nemohl uniknout jeho pozornosti. „Řekl jen »pomoc.« Pak upadl, svíjel se a chrčel,“ svědčil. „Lidé ho překračovali, nikdo jiný mu kromě mě nepomohl.“

Kdyby raněnému 11. února na Praze 8 nezavolal Ivan záchranku, vše by skončilo tragicky. Podle znalce byla zranění napadeného natolik drastická, že bez převozu na ARO by nejspíše nepřežil. I tak ale muži hrozí trvalé následky. Volodymyr tvrdí, že se jen bránil napadení. Státní zástupkyně pro něj žádá trest v dolní polovině sazby, která je u pokusu o vraždu 10 až 18 let vězení.

Kdo lže?

Ukrajinec u soudu osočil ze lži i ex přítelkyni. „Tvrdí, že jsme tehdy nebyli spolu, lže. Brala vztahy vždycky jako hru,“ sdělil a dodal, že kvůli ní opustil Maďarsko, kde měl stabilní práci. Vodila ho za nos? To se nedozvíme, soudu se ji nepodařilo předvolat, nejspíše opustila Česko.

Pocit viny se nedostavil

Zajímavé stanovisko k celému napadení zaujala znalkyně z oboru klinické psychologie. „Sice přiznával předmětné jednání, ale sděloval, že šlo jen o jeho obranu,“ poukázala na to, že Volodymyr vůbec neprokázal jakýkoliv pocit viny. Přitom mohl napadeného zabít! „Emoce tam byly pouze v případě, jakým způsobem bodal. Své jednání vnímal jako zcela oprávněné.“

Fotogalerie
10 fotografií