„Národní centrála proti organizovanému zločinu dne 26. 6. 2023 zahájila trestní stíhání tří právnických osob v souvislosti s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy,“ sdělil serveru dozorující státní zástupce Adam Borgula. Upřesnil, že je to další samostatná část Dozimetru. Dal totiž policii pokyn, aby případ vyloučila z doposud vedeného společného řízení.

Tři společnosti

Analogia patří podnikateli Jindřichu Špringlovi, který je stíhaný v hlavní části kauzy za údajnou pomoc při uplácení bývalého člena dozorčí rady dopravního podniku. „S obsahem toho spisu jsem se ještě neseznámil, ještě nám to nebylo poskytnuto. Takže nevím, co bych k tomu řekl,“ odpověděl Deníku N. Podle serveru Lidovky.cz se mu půl roku po policejní razii v kauze Dozimetr podařilo vyhrát zakázku za 45 milionů korun na rekonstrukci LAN sítě a bezpečnostního kamerového systému ve vozovnách Pankrác a Kobylisy a v garážích Řepy. Krátce poté dopravní podnik s firmou podepsal ještě další půlmilionový kontrakt na instalaci držáků v metru.

Společnost Uniprog Solutions s dopravním podnikem podle Deníku N spolupracuje dlouhodobě. V roce 2019 vyhrála zakázku za 300 milionů na podporu a rozvoj vnitřního Dopravního informačního systému. DPP s ní ke smlouvě letos podepsal několik dodatků, například v únoru za 32 milionů korun bez DPH. Do loňského července byl předsedou představenstva firmy slovenský podnikatel Maroš Jančovič, kterého policie v Dozimetru viní z pravidelného odvádění poplatků Redlově skupině a z praní špinavých peněz.

Třetí obviněnou firmu, Information Systems Factory Group, vlastní podle Deníku N společnost Berodio Group, jejímž jediným akcionářem je další stíhaný podnikatel Pavel Dovhomilja. Firma s DPP spolupracovala jako jeden ze subdodavatelů firmy CCA Group, která vyhrála tendr na elektronickou správu řízení investic. Vyjádření Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group ČTK zjišťuje.

Úplatky

Cílem Redlovy skupiny bylo podle kriminalistů získání úplatků od firem, které zvítězily v tendrech. Vedle DPP se případ dotýká také Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Kauza Dozimetr měla dopad na několik vysoce postavených politiků. Kvůli kontaktům s Redlem loni rezignoval tehdejší ministr školství za hnutí STAN Petr Gazdík a europoslanec STAN Stanislav Polčák ze stejných důvodů v hnutí pozastavil členství. Ze STAN byl vyloučen bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který je v kauze stíhán. Z funkce místopředsedkyně Sněmovny také odstoupila Jana Mračková Vildumetzová (ANO) po kritice, že svědkem jejího manžela na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl další obviněný podnikatel Zakaría Nemrah.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
16 fotografií