Obžaloba kladla Františkovi T. za vinu řadu otřesných činů, kterých se měl dopustit na své nevlastní vnučce v době, kdy jí bylo mezi sedmi a devíti lety. Dívenka, jež je vlastní vnučkou jeho družky, k nim do domu jezdila často na návštěvy. „V nespočtu případů jí osahával přirození jak přes oblečení, tak pod ním, nejméně v pěti případech jí zasouval prst do přirození, vykonával na ní orální sex, třel se svým přirozením o přirození nezletilé a minimálně jednou po své nevlastní vnučce požadoval, aby obžalovanému masírovala penis,“ stojí v obžalobě.

Městský soud v Praze Františka T. v pondělí poslal za nechutné zneužívání nevlastní vnučky na šest let do vězení. Předsedkyně senátu Silvie Slepičková odkazovala zejména na výpověď samotné dívenky, která si v pouhých osmi letech nemohla sama obvinění vymyslet tak, jak se snažil obžalovaný argumentovat. Poukázala také na postoj samotného obžalovaného, který se v průběhu trestního řízení snažil vinu hledat ve všech ostatních kromě sebe samotného. Verdikt je zatím nepravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu k vyjádření, avšak obhajoba už dopředu avizovala, že odvolání s největší pravděpodobností bude podáno.

František uvedl, že je nevinný a že celé řízení je pomstou ze strany dětí jeho družky. Za iniciátora přitom označil její dceru, tetu zneužívané dívenky, která ho prý chtěla připravit o majetek. Ta u soudu vypovídala za zavřenými dveřmi, uvedla, že měla v dětství s Františkem T. podobné zážitky jako holčička. Když vyšly na povrch informace o údajném obtěžování vnučky, vybavilo se jí prý několik podivných situací, které si s Františkem sama v dětství prožila. Znalci u muže neobjevili žádné známky sexuální deviace. „Nesouhlasím s tím, že bych měl jít sedět. Připadám si ukřivděně, mám pocit, že spravedlnost neexistuje. Jsem z toho zhnusen,“ nechal se slyšet obžalovaný.

Znalci v oblasti psychologie však u soudu vypověděli, že je nepravděpodobné, že by holčička přednášela předem naučenou výpověď nebo si své zážitky s dědečkem vymýšlela. „Věrohodnost její výpovědi je dostatečně dobrá a snižuje pravděpodobnost, že by byla navedena,“ uvedli s tím, že dívenka podle nich naštěstí nejeví žádné známky psychické poruchy či traumatu. 

„Jsem přesvědčena, že poškozená by nebyla schopna v takto nízkém věku celé obvinění vymyslet a takovou dobu držet v hlavě, zároveň kdyby ji křivou výpověď někdo naučil, je velmi pravděpodobné, že by to bylo během soudního řízení odhaleno,“ řekla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Margit Kralická. 

Fotogalerie
3 fotografie