„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 odeslali návrh na podání obžaloby ze spáchání osmadvaceti případů znásilnění a vydírání,“ uvedli ve čtvrtek ráno pražští policisté. Jméno Cimického konkrétně neuvedli, z kontextu však vyplývá, že se jedná právě o něj.

Cimický ve čtvrtek uvedl, že policie se neřídí právním řádem. „Policejní orgán při závěrečném prostudování spisu stanovil lhůtu pro doplnění dokazování ke dni 14. října 2022. Tedy policejní orgán bez toho, aniž by uplynula lhůta k navržení dalších důkazů, již teď fakticky a zcela bez ohledu na práva obhajoby uzavřel, že jsem se měl dopustit údajných trestných činů," uvedl psychiatr. Policisté tak podle něj nemají k dispozici všechna tvrzení a návrhy důkazů, současně žádný návrh nezamítli a poslali návrh na podání obžaloby.

Pouze představy policie

Spis bude podle Cimického „pro mnoho podobných nedostatků” v přípravném řízení postoupen Městskému státnímu zastupitelství v Praze kvůli výkonu dohledu. „Rád bych sdělil, že žádná obžaloba podána nebyla, jedná se pouze o 'představy' policejního orgánu adresované státnímu zastupitelství, které s nimi naloží podle svého právního názoru,” dodal Cimický.

Policisté začali Cimického prověřovat loni v listopadu. Zpěvačka Jana Fabiánová tehdy v reakci na záměr prezidenta Miloše Zemana udělit psychiatrovi státní vyznamenání sdílela 29. října na Facebooku bolestný text, v němž uvedla, že ji Cimický před lety sexuálně napadl za dveřmi své ordinace

K Fabiánové se brzy začaly přidávat další ženy, jednou z nich byla také moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, jež s Cimickým spolupracovala na pořadu. Psychiatr ji prý napadl přímo ve své ordinaci, kde dvojice pravidelně natáčela. „V tu chvíli, když jsem si tam sedla, si on sedl za mě. Najednou mě zezadu chytil za prsa, pak mě jako povalil, začal mě líbat, snažil se mi dát jazyk do pusy a já jsem tohle teda vůbec nečekala,“ popsala Vrbová v pořadu 168 hodin.

Policisté požádali i další případné poškozené, aby se jim ozvaly, po necelých pěti měsících pak padlo obvinění. „Kriminalisté ve věci zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestné činy znásilnění a vydírání. Těchto skutků bylo podle zjištění kriminalistů 29 a odehrály se v rozmezí let 1980 až 2016,“ uvedli letos v dubnu. Na podzim upřesnili, že jde o 28 případů.

5 nebo 8 let vězení?

26 těchto případů bylo spácháno ještě před platností nového trestního zákoníku, tedy před rokem 2010. 2 případy znásilnění se odehrály po roce 2010,“ sdělil pro CNN Prima News mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Cimickému by v případě usvědčení a odsouzení podle nového zákoníku hrozilo pětileté vězení, podle toho starého až 8 let. Není přitom vyloučeno, že vyšetřovatelé mohou přijít na nové skutečnosti, pročež by psychiatrovi hrozil trest vyšší.

„Nejsem si vědom provinění“

Cimický se v listopadu proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl Cimický ve vyjádření, které tehdy poskytl ČTK. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ uvedl v listopadu psychiatr.

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický o znásilňování žen, svědomí i o tom, jak pracovat s traumatem Nepromlčíme, z.s.

Prezident Miloš Zeman chtěl Cimickému původně udělit státní vyznamenání, konkrétně medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Rozhodnutí učinil v době, kdy ještě nebyla známá obvinění proti Cimickému. Psychiatr se nakonec sám rozhodl vyznamenání nepřevzít. Prezidentská kancelář uvedla, že jeho rozhodnutí bere na vědomí a respektuje.

Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný České televizi již dříve řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický byl v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisovaly obtěžování právě z této doby.

Video
Video se připravuje ...

Policie navrhl obžalovat psychiatra Cimického z 28 znásilnění a vydírání. TV Nova Official

Fotogalerie
17 fotografií