Celá kauza se začala odvíjet během letních měsíců v roce 2019. Policie tehdy vyhlásila pátrání po nezvěstných seniorech z Bubenče. Později se díky objeveným skutečnostem dostali kriminalisté na stopu dvěma mladíkům – Tomáši F. a Jiřímu N. Ti se chtěli lukrativní nemovitosti ve známé Slavíčkově ulici zmocnit podvodem. Ten se jim nepodařilo uskutečnit, proto museli Přemysl s Marií zemřít.

Přísnější trest

Soud v Pardubicích zpřísnil trest Tomáši F. obžalovanému za dvojnásobnou vraždu seniorů z roku 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku a podvod na 25 let vězení. Původně ho Městský soud v Praze loni v lednu poslal za vraždu a podvod na 23 let do vězení. Soud uložil výjimečný trest, protože šlo o brutální vraždy a podvod. Pro obžalovaného Jiřího N. dnes soud potvrdil za podvod pět let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce F. se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Tomáš F. během vyšetřování i projednávání před soudy několikrát změnil výpověď, Nehyba vinu odmítal. Soud ale považoval shromážděné důkazy za dostatečné. „Tvoří ucelený řetězec na to, aby naše pochyby byly rozptýleny,“ řekla dnes předsedkyně senátu Anna Sobotková. Podle ní Tomáši F. přitížilo, že se dopustil vražd provedených brutálním způsobem i podvodu, proto bylo nutné uložit výjimečný trest.

Honosná vila

Sobotková v podrobném odůvodnění rozsudku zrekapitulovala předložené důkazy a odmítla námitky obhajoby. Z předložených informací je podle ní zřejmé že se F. i N. o získání vily v pražské Bubenči v hodnotě nejméně 24 milionů korun zajímali už několik let před vraždou. Majitelka prodej vždy odmítala, nakonec ale zřejmě její druh oběma mladým mužům nabídl, že prodej za provizi zprostředkuje. Podle znaleckého posudku byly na kupní smlouvě na prodej vily i na návrhu na vklad domu do katastru nemovitostí zfalšované podpisy. Návrhy smluv se našly v počítačích obžalovaných.

Jak to bylo?

Tomáš F. se dříve u soudu k činu částečně přiznal, v jedné ze svých výpovědí tvrdil, že Přemysl nejprve na chatě ve Velké Pasece zabil Marii poté, co se dvojice pohádala. „Na nějakých pět deset minut jsem odešel před objekt. Pak jsem se vrátil, šel jsem jenom do zádveří, ale slyšel jsem, že hádka pořád probíhá, snažil jsem se zůstat potichu. Pak se ozvaly zvuky napadení, nějakého šramotu,“ uvedl s tím, že když o několik vteřin později vstoupil do obýváku, našel Marii ležet na zemi bez známek života.

Přemysl Tomášovi pak prý vyhrožoval, že Mariinu smrt svede na něj, proto se rozhodl spolupracovat a pomoci Přemyslovi ukrýt její tělo. Když se dvojice vrátila do chaty poté, co ženino tělo hodili do nádrže Švihov, začala strkanice i mezi nimi.

„Strčil jsem ho ke stolu. On mě pak začal s nožem prohánět po obýváku, dvakrát se mi podařilo ubránit židlí, pak jsem ale zakopl o koberec, který ležel mezi stolem, sedačkami, krbem a vchodem,“ popsal obžalovaný. 

„O židli jsem přišel, svalil jsem se tam, jediné, co jsem v tu chvíli kolem sebe našel, byl nějaký pohrabáč od krbu, tyčka. Jediné, co mě napadlo, bylo, že je lepší mít nůž v předloktí než v hrudníku, tak jsem dal před sebe ruku a druhou rukou dvakrát mrštil, silně jsem ho praštil tyčkou, bohužel to byly údery přímo na hlavu,“ popsal Tomáš F. „Poslední, co jsem viděl, byl nápřah nožem, že asi bude následovat další útok, pak už jsem neviděl nic,“ dodal v jedné ze svých výpovědí.

Tu ovšem v průběhu procesu nepochopitelně změnil. V jiné uvedl, že u smrti páru nebyl. Spolu s Jiřím N. trvali na své nevině. Policie proti nim však nashromáždila dostatečné množství důkazů.

Důkazy

Oba později zavražděné zachytila kamera 6. června 2019 v restauraci McDonald's u exitu z dálnice D1 poblíž vodní nádrže Švihov, jejich mobily zaznamenala naposledy přenosová buňka v obci Hněvkovice, pod níž patří i Velká Paseka. Tatáž buňka zachytila 6. a 7. června i mobil F., jemuž druh ženy dvakrát volal. Chatu ve Velké Pasece si Tomáš F. pronajal na 5. až 7. června. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. Uvnitř se našly stopy krve, podle analýzy DNA patřila zavražděnému muži.

Kamery také zaznamenaly oba mladíky, jak řídí auto patřící zaměstnavateli zavražděného, a to v maďarském městě Ostřihom. Vůz se v Maďarsku našel 13. června. Jiří N. po zadržení převoz do ciziny společně s Tomášem F. připustil, jakoukoliv vinu ale zatvrzele odmítal.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš F. u soudu 8. ledna 2021 Blesk.cz - Jan Zázvorka

Fotogalerie
78 fotografií