Na nepřípustné chování Petry K. upozornila její kolegyně a známá, která ji rok před tím do školky přivedla. U soudu žena řekla, že u Petry K. pozorovala, jak se její chování postupně změnilo s tím, jak do školky přišly nové děti, na kterých si pak začala vybíjet svůj stres. Děti v tu dobu nebyly stařší než dva roky.  Nadávala jim například za to, že se počůraly nebo pokálely. Tím to ale zdaleka nekončilo. Pokálené děti podle rozsudku hrubým způsobem dotáhla za ruku do umývárny, kde z nich strhávala oblečení takovou silou, že někdy i upadly na zem. Minimálně jedno z nich se během takového incidentu udeřilo do hlavy.

Kolegyně nejdříve Petře K. nabízela pomoc, ale když se ukázalo, že se její chování nezlepšuje, oznámila situaci ředitelce mateřské školy. Ta nechtěla konat bez důkazů, proto kolegyně Petru K. nahrála na video a nahrávku předala ředitelce.

Ředitelka jednání chůvy odsoudila

Ředitelka Lenka Šmerdová se den po vynesení rozsudku, tedy v pátek 14. května, k celé kauze vyjádřila i na webu školky, jíž je dětská skupina součástí. „K tomuto případu skutečně došlo na přelomu let 2019 a 2020. Bezprostředně poté, co mi bylo oznámeno a doloženo nahrávkou, že tato chůva hrubě zachází se svěřenými dětmi, jsem sdělila této pracovnici, že dostává okamžitou výpověď a podala jsem na ni trestní oznámení na Policii ČR,“ napsala na web ředitelka a dodala, že vzápětí informovala i rodiče.

Současné chůvy si chválí děti i rodiče

Ve svém prohlášení také ředitelka upozorňuje, že dětská skupina, ve které k hrůznému týrání dětí docházelo, je pouze detašovaným pracovištěm a nemá s mateřskou školou a jejími učitelkami nic společného. Jsem přesvědčena, a z vyšetřování případu to také vyplynulo, že se jednalo o závažné pochybení jednotlivce, a práce ostatních zaměstnanců MŠ byla a je stále vysoce profesionální. V současné době máme v dětské skupině spolehlivé chůvy s praxí a máme na jejich práci kladnou zpětnou vazbu od rodičů dětí,“ uvedla Šmerdová a vyzvala rodiče, aby byli pozorní a při jakékoli podezřelé situaci neprodleně kontaktovali vedení mateřské školy.

Petra K. svou vinu uznala

U soudu byla využita říjnová novinka v trestním zákoně. Pokud obviněný s obžalobou souhlasí, u soudu může tzv. prohlásit svou vinu. Soud následně zjistí stanovisko státního zástupce, poškozeného a zúčastněné osoby, pokud jsou u hlavního líčení přítomni, a pak prohlášení buď přijme, nebo nepřijme. Prohlášení viny jindy často několikadenní líčení výrazně zkrátí - nemusí totiž proběhnout dokazování a soud rovnou rozhodne o trestu. Soud s chůvou tak trval jen zhruba dvě a půl hodiny. Rozsudek je pravomocný, obě strany se totiž práva na odvolání na místě vzdaly.

Fotogalerie
4 fotografie