Následky týrání dětí u soudu popsaly jejich matky. Jedna například řekla, že její syn se teď bojí jít na záchod, protože má obavy, že ho za to někdo potrestá. Další dítě se zase bojí studené vody, protože chůva je ve školce studenou vodou sprchovala, když se pokálely. 

„Je důležité, že byl někdo, kdo na to upozornil, protože častokrát se takové kauzy dějí a jsou skryté,“ říká Miloslav Čedík. Je podle něj potřeba si uvědomit, že děti jsou v tomto případě svěřené dospělé osobě. „Dítě ve dvou letech je mimořádně závislé na péči dospělých,“ doplnil.

Otřesné zážitky mysl vytěsní

Dopady týrání na některé z dětí jsou velké, to ostatně popsaly i jejich matky. Podle psychologa je však poměrně velká naděje, že se nakonec všech následků otřesných zážitků zbaví. „Lidská psychika má obrovskou schopnost v čase vytěsnit věci, které jsou nepříjemné,“ řekl Blesku. 

Dá se podle něj říci, že u dětí týrání vyvolalo tzv. regresi, tedy obranný mechanismus psychiky, kdy se lidé mohou vrátit do nějakého nižšího stupně vývoje. Proto se děti, které už byly naučené chodit na záchod, opět začaly počůrávat nebo pokakávat. Takto malé děti totiž nemají příliš mnoho možností, jak se takovému ohrožení, které ve školce zažívaly, bránit. Dvouleté děti také neumí ještě moc mluvit na to, aby někomu popsaly, co se jim děje. To, že se neměly možnost týrání bránit, také zaznělo v rozsudku.

Důležitá je laskavá péče

Po takových zážitcích je podle Čedíka potřeba hlavně v rodině dětem poskytnout tu nejlepší péči a chovat se k nim co nejlaskavěji. „Když o ně nadále je pečováno laskavě a mile, je velká šance, že se všechno napraví. Čas vyvane to, co se událo,“ domnívá se psycholog. 

Problematické může být, pokud by se děti někdy opět dostaly do podobné situace, která u nich problémy vyvolala. Psycholog by rozhodně doporučoval rodičům dětí, které se potýkají s následky podobných situací delší dobu, vyhledat odbornou pomoc. Také je velmi důležité, aby se v blízkosti dětí už nic tak stresujícího nebo ohrožujícího nedělo a nedošlo opět k podobné regresi, kterou vyvolalo týrání. 

Doporučuje obezřetnost

Obecně je podle něj také důležité, aby se rodiče zajímali o to, komu vlastně svěřují své děti do péče. To může být i určitým poučením z dubečské kauzy. „Měli by si velmi prověřovat, kdo pečuje o jejich děti, a měli by se o to zajímat i v průběhu péče,“ podotkl. 

Pečovat o děti vyžaduje určitě nějakou odbornou erudici. Člověk by měl být vybaven i osobnostně.„Interakce s takto malými dětmi vytvoří celou řadu zátěžových situací. Když pak není člověk schopen těmto situacím čelit, může volit nějaké zásahy, které mohou dítěti ublížit,“ dodal Miloslav Čedík.

Fotogalerie
12 fotografií