Havárie vrtulníků i letadel jsou obecně v Čechách dost sporadické. Zpravidla se ale jedná o tragédie, při kterých bohužel vyhasínají lidské životy. Tak se stalo i v úterý u Dobřichovic, několikatisícového městečka západně u Prahy. V jejich blízkosti totiž spadl rekreační dvoumístný vrtulník typu CH-77 Ranabot, který má dolet 480 km a létá maximální rychlostí 209 km/h.

Dvě oběti

Tragédii nepřežili dva muži, kteří byli v helikoptéře. „Jejich zranění byla neslučitelná se životem, na místo přijel koroner,“ řekla Blesku mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Vrtulník byl při nehodě totálně zničen.

»Měli poruchu?«

Slova svědků, kteří s největší pravděpodobností hovořili s oběťmi nehody naposledy, pravděpodobně vysvětlují možnou příčinu havárie. „Byli jsme se s přítelem projet na kole a s těmi muži jsme mluvili krátce předtím, než se to stalo,“ uvedla pro Blesk svědkyně. „Říkali nám, že měli nějakou poruchu. Pak vzlétli a hned nato se to stalo. Ve vzduchu se zatočil a spadl. Ještě teď mám husí kůži,“ řekla Blesku žena, která byla očitou svědkyní neštěstí.

Video
Video se připravuje ...

U Dobřichovic spadl vrtulník. Tragédie si vyžádala dva lidské životy. Takto vypadaly poslední minuty jeho letu. Čtenář Blesku

Fotogalerie
42 fotografií