Soud týkající již neexistujícího gay clubu Escape běží již rok. Obžalobě čelí šest lidí včetně majitele majitele podniku Maasima S. a právě Lukáše R., který v něm působil jako produkční. Příští týden má již u Městského soudu v Praze padnout rozsudek a obžalování měli ve středu možnost říci poslední slovo. Lukáš R. málem neudržel emoce na uzdě, když mluvil o svých nezištných aktivitách nebo přátelích. 

Sám v klubu skončil jako produkční asi půl roku před policejní razií. O tom, co u soudu chce říct, přemýšlel již od momentu, kdy ho policie poprvé zadržela. Je přesvědčený, že klub nikdy neměl nic společného s prostitucí a ani on sám z ničeho takového neměl nějaký zisk. Podotkl, že pokud by sám vydělával na tom, co mu obžaloba dává za vinu, asi by jeho finanční situace byla v té době úplně jiná.

Práce produkčního nebyla jeho jediným zaměstnáním, přes den ještě pracoval pro jeho partnera zpěváka Jan Bendiga, kterému dělá manažera dodnes. „Pokud bych chtěl nějakou trestnou činnost páchat a měl z ní peníze, tak bych opravdu na vlastní žádost v klubu Escape nekončil, nedělal bych vedle práci, opravdu bych nejezdil o víkendech z místa na místo, ale v klubu bych si mastil kapsu a nemusel bych se o nic starat,“ řekl.

Romský boyband z Chánova

Nejvíce emočně vypjatý moment v jeho řeči byl, když mluvil o svých projektech a aktivitách, kterým se věnuje. Myslí si, že o něm u soudu zaznívalo jen to špatné a řekl, že se vše snaží dělat stoprocentně a reagoval také na slova státní zástupkyně. Ta se při výpovědi posledního  svědka podivovala, že podle jeho slov jezdil vlastně do klubu Escape za zábavou až z Valašského Meziříčí a samotného ho to stálo peníze za ubytování nebo cestu, protože v klubu si žádné peníze nic nevydělal. Na to ukázal snímek chlapecké kapely z Chánova. „To je můj boyband, to jsou čtyři obyčejní kluci, Romové. Z vlastních peněz jsem jim udělal skupinu, dostal jsem je do televize. Neměl jsem z toho žádný zisk, ale prostě mi dělalo radost,“ řekl k tomu. 

Turné pro Věru Bílou

Přinesl si také fotku slavné zpěvačky Věry Bílé, která loni zemřela. Lukáš R. se jí podle svých slov snažil pomoci, když žila na ubytovně. „Začali jsme jí platit nájem, připravoval jsme jí turné a natáčeli jsme videoklip, bohužel dva dny před začátkem turné zemřela,“ popsal své aktivity. Mluvil také o mladé zpěvačce Karině, kterou jednou spolu s Janem Bendigem a Monikou Bagárovou slyšeli zpívat a natočili s ní pak videoklip. „Mě dělá šťastným pomáhat lidem. Je to možná, když to tady slyšíte, nepochopitelné,“ řekl soudu. 

Ve chvílích, kdy mluvil o těchto svých srdcových záležitostech, musel se i na několik chvil odmlčet, protože ho přemohly emoce a málem se rozplakal. Mluvil přitom o Markétě Konvičkové a Monice Bagárové, které považuje za své velké kamarádky. „Takový prostě jsem a to jsou lidé, které mám kolem sebe,“ dodal. 

Klub jako celý svět

Lukáš R. se rozpovídal také o tom, že se jen snažil svou práci dělat co nejlépe, a snažil se vysvětlit, proč podle něj o něm řada tanečníků ve svých výpovědích nemluvila zrovna hezky. „Pokud byste se ve skupině těchto lidí pohybovali několik let, tak vidíte, že někteří kluci byli bez rodin z dětských domovů, byli vyhození z domova a klub byl jejich svět,“ popsal prostředí klubu Escape. On pro ně pak byl někdo, kdo je nutil dodržovat pravidla a také ten, kdo mladíky z klubu kvůli porušování pravidel někdy i vyhazoval. „Proto mě spousta kluků nenávidí, protože jsem vyhodil jejich nejlepšího kamaráda, který se musel někam vrátit na vesnici k rodičům a byl jsem pro ně největší nepřítel,“ dodal. 

Vyjadřoval se i k tomu, že v klubu měli podle obžaloby pracovat i nezletilí mladíci, kteří se prokázali falešnými doklady. Jeden z nich v září také vypovídal u soudu, ten si podle jeho slov občanský průkaz upravil v programu Malování a v klubu ho ukazoval jen na fotografii v mobilním telefonu. „Během let, co jsem v klubu pracoval tak tam proběhlo několik policejních kontrol. Vždy zkontrolovali každého z tanečník i klienty a z toho jsem dovozoval, že je vše v pořádku,“ řekl k tomu. 

Jak to bylo s občankami?

To byl také jede z bodů, které ve závěrečné řeči zmínila státní zástupkyně. K tomu Lukáš R. uvedl, že nepředpokládal, že ho nebude nikdo chtít podvést a občanské průkazy se například u vstupu do klubu přísně kontrolovaly. Státní zástupkyně však ve své řeči podotkla, že ty, kdo vstupovali do klubu s  majitelem Maasimem S., podle výpovědí nikdo u vchodu nekontroloval. „Za situace, kdy tyto osoby vypadaly strašně mladistvě, není možné se spokojit s tím, že ukážou občanský průkaz na mobilu,“ řekla také. 

Jaký hrozí trest?

Lukáše R. je spolu s majitelem klubu a dalšími dvěma muži obžalován v prvním bodě obžaloby, podle kterého se dopustili trestného činu kuplířství a také obchodování s lidmi. Státní zástupkyně pro něj navrhla trest v nižší polovině sazby, která je 5 až 12 let, mohl by tedy dostat až 8 a půl roku ve vězení s ostrahou.

Fotogalerie
19 fotografií