Nemocnice na Bulovce má ochrannou službu, která působí 24 hodin denně. A není jediná. I ostatních osm pražských nemocnic má ostrahu zavedenou. „Areál Nemocnice Na Bulovce i vzhledem k Drop In a záchytné stanici hlídá městská policie. V noci je počet členů ochranky ještě navýšený,“ sdělila mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Podrobnosti týkající se vyzbrojení ostrahy sdělit nechtěla, stejně jako Nemocnice Na Františku, kterou zřizuje Praha 1 v centru města. V minulosti si stěžovala na větší výskyt zahraničních turistů, kteří se zraní v opilosti. Zvažovala pro ně zřídit místnost nahrazující záchytku.

Nemocnici Na Homolce má podle mluvčí Martiny Dostálové v noci na starost strážní služba. „Není vybavena střelnými zbraněmi, ale nosí při sobě obušek a slzný plyn,“ sdělila. Při útoku pacienta či vyhrožování zbraní volá podle mluvčí nemocnice policii.

Podobné vybavení navíc s elektrickým paralyzérem má podle mluvčí Marie Heřmánkové ostraha Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Také tam chodí bez střelné zbraně, ale se psem, stejně jako ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Bez střelných zbraní hlídá hlídka strážných také ve Fakultní nemocnici v Motole, Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích nebo v Thomayerově nemocnici v Krči.

Spíše nadávky než napadení

Zdravotníci se většinou potýkají s verbálními útoky, jako jsou výhrůžky nebo nadávky. Podle průzkumu Aeskulap Akademie, která se věnuje vzdělávání ve zdravotnictví, byla více než pětina napadena i fyzicky. Loni v březnu střílel pacient v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, postřelil dva další. Sestry na pokoj vběhly a jedné zbraň odevzdal. Muž zemřel v dubnu loňského roku ve vazební věznici.

Na konci loňského roku zaútočil Ctirad Vitásek (†42) v čekárně polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Sedm lidí zabil, dva zranil a později před dopadením policií spáchal sebevraždu. Další z podobných případů se odehrál v noci ze středy na čtvrtek. Pacient v nemocnici ve Slaném podle policie ohrožoval personál a ochranku nemocnice nožem poté, co se ho snažila zklidnit a zabránit tomu, aby se sebepoškozoval. Strážný ho střelil do nohy.

Fotogalerie
6 fotografií