Porodnici byl špitál, který patří k nemocnicím Plzeňského kraje, nucený dočasně zavřít už začátkem letních prázdnin. To všichni ještě věřili, že v průběhu července nastoupí noví lékaři. Jenže i přes veškerou snahu se potřebný dostatek pediatrů zajistit nepodařilo.

„Vzhledem k historii, tisícům spokojených rodiček a vzhledem k současné podpoře veřejnosti i zaměstnanců je mi tohoto rozhodnutí moc líto. Bez dětských lékařů a bez zajištění adekvátní péče o novorozence ale porodnici provozovat nelze,“ řekl ředitel Stodské nemocnice Daniel Hajšman.

Dětští lékaři nejsou

On i jeho předchůdce se přitom snažili chybějící pediatry sehnat, a to jak doma, tak v zahraničí. Oslovili personální agentury zaměřené na lékaře, ale neuspěli.

„Měli jsme i osobní kontakty a tipy od zaměstnanců, kam se obrátit, a dlouhodobě a úzce spolupracujeme s lékařskou fakultou. Ale bohužel pediatři chybí v celé zemi a z absolventů se chce pediatrii věnovat jen malý zlomek,“ uvedl Hajšman s tím, že zkrátka není koho oslovovat.

Čtvrt milionu měsíčně

Nedostatek pediatrů se podle předsedy představenstva Stodské nemocnice Zdeňka Švandy promítá také do ochoty měnit zaměstnání i do mzdových očekávání jednotlivých lékařů. Měli totiž vesměs nereálné představy týkající se finančního ohodnocení.

„Setkali jsme se pro představu i s požadavkem na mzdu čtvrt milionu měsíčně, a to dokonce i od zájemce bez plné atestace. To žádný příčetný a odpovědný manažer nemůže akceptovat, navíc v porodnici, kde se rodí v průměru jedno dítě denně,“ uvedl Švanda.

Končí jen porodnice

Gynekologickou péči nemocnice bude zajišťovat i nadále v plném rozsahu. Fungovat tak budou ženské ambulance, těhotenská poradna, lůžková péče i operativa.

Všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice slíbil špitál nabídnout práci na jiném pracovišti, a to podle jejich kvalifikace. Ve hře je i nabídka rekvalifikace s novou specializací.

Porodí „u sousedů“

Rodičky, které by za normálních okolností přivedly potomky na svět ve Stodské nemocnici, převezmou nemocnice v Plzni i Domažlicích či v Klatovech. Žádný z uvedených špitálů zatím nezaznamenal skokový nárůst porodů.

Pozitivní je, že Stodská nemocnice nově otevřela v ambulantním traktu ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Nyní se tam může nově registrovat větší množství dětí. Těch se ve Stodě narodilo v loňském roce 361, tedy každé sedmé miminko v Plzeňském kraji.

VIDEO: Porodnice v Hořovicích.

Video
Video se připravuje ...

Maminka v porodnici: Nemocnice Hořovice Videohub

Fotogalerie
13 fotografií