Největším trhákem byl nový tank české armády Leopard 2A4. Jeho velitelem je rotný Adam (29), který slouží v Přáslavicíc u Olomouce. Tankistou je už osm let. „Po maturitě jsem nastoupil do armády. Hned mi bylo jasné, že chci jedině k tankům. Dělal jsem nejdříve střelce ve tříčlenné posádce tanku T – 72M4CZ,“ svěřil se Adam. Sloužil tady až do letošní zimy.

Němci dodali do Česka bojové tanky leopard a on se stal u osmého z nich velitelem. „To je něco jiného, než T – 72. Má větší obsah motoru, a jak to jede. Splnilo se mi tak velké přání a jsem hrdý na to, že jsem jedním z prvních, kteří mohou u nás tento tank ovládat,“ řekl Adam. Strachem z uzavřených prostor netrpí, a uvnitř se kvůli silnému pancéřování cítí bezpečně. A co manželka, bojí se o něj? „Je šťastná, že mě moje práce baví,“ dodal Adam.

Střelba z tanků, to byl „šrumec“

Kromě tanku Leopard návštěvníky táhly hlavně ukázky vojenské techniky v akci. Zejména to bylo šest tanků T – 72 v různých modifikacích. Když střílely z kanónů, lidé si zacpávali uši, jaké to byly rány. Předvedli se i pandury, stará „bévépéčka“ a k vidění byly také samohybné houfnice Dana. „K vidění tu byl i mobilní rušič STARKOM,“ uvedl tiskový důstojník Velitelství pozemních sil AČR Ladislav Kabát.

Nadšení návštěvníci

Lidé se na Bahna sjeli ze všech koutů Česka, především pak ti s dětmi. Ty si chtěli všude vlézt a sáhnout si třeba na kulomet. „Mně se nejvíce líbili ty tanky a pak ty bévépéčka na pásech,“ zasvěceně komentoval vystavenou vojenskou techniku Václav Roller (9), který na Bahna přijel s mámou a strejdou se severočeské Kadaně. První Bahna se uskutečnila v červnu roku 1990. A pak každý rok, kromě dvouleté covidové pauzy.

Video
Video se připravuje ...

Více než 50 tisíc lidé přišlo do bývalého vojenského prostoru u Strašic na Plzeňsku. Konal se zde Den pozemního vojska Bahna 2023. Zbyněk Schnapka

Fotogalerie
28 fotografií