Zadání soutěže ENVO Next Move v Kanadě znělo jasně. Navrhnout novou generaci udržitelné osobní dopravy. Posluchač plzeňské „Sutnarky“  vyslal chytré užitkové vozítko Blatto Buggy.

Video
Video se připravuje ...

Plzeňský student Ondrej Adamec bodoval s autonomním elektrickým vozítkem Blatto Buggy v mezinárodní soutěži. PRODUCTive design

„Blatto tvoří svařené hliníkové profily potažené vyměnitelnou látkou. Uvnitř jsou uložené baterie, které pohání elektromotory zabudované v kolech. Vozidlo je ovladatelné dvěma joysticky a díky kamerám v rozích i autonomní,“ popsal autor.

Nezničitelný jako šváb

Bugyna tak poslechne i povely z aplikace v telefonu. Ondrej se při navrhování vozu inspiroval šváby. Stejně jako oni je Blatto malý, robustní, skladný a nezastavitelný. Čtyřkolka s hydraulickými brzdami, nízkým těžištěm a hmotností 180 kg uveze až pět osob.

„Byly přísně dané, poměrně malé rozměry a chtěl jsem, aby vozítko bylo levné na výrobu,“ uvedl Ondrej. Využití najde jednoduché, ale výkonné a šikovné Blatto se silnými světly pro noční jízdu například  při pátracích a záchranných pracích, ve skladech či na farmách.

Přísná kritéria

Mladý designér zaujal porotu i tím, jak se mu podařilo dodržet přísná kritéria soutěže. Vozidlo mělo být stabilní a umožňovat i převoz osob i nákladu. To vše při maximálním rozvoru dva metry a průměru otáčení pět metrů.

„Blatto je hodnotným příspěvkem do profesního portfolia, ve své budoucí kariéře Ondřej toto ocenění určitě zhodnotí. Pro ateliér Průmyslového designu se jedná o další úspěch na mezinárodním poli a potvrzení vysoké úrovně našich absolventů,“ dodal vedoucí ateliéru Průmyslového designu Jan Korabečný.

Fotogalerie
11 fotografií