Dříve řidič špatně zaparkoval, a když se k vozu vrátil, měl na kole namontovanou botičku a na skle u dveří řidiče nalepenou výzvu, aby se dostavil k projednání dopravního přestupku na obvodní služebnu městské policie. Teď je vše jinak.

Video
Video se připravuje ...

Místo botičky na kolo špatně parkujícího vozu dostane řidič v Plzni nově upozornění za stěrač, přestupek strážník odešle do datové schránky úřadu. Zbyněk Schnapka

„Řidič obdrží pouze informativní upozornění o tom, že je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku,“ řekla mluvčí městské policie Jana Pužmanová. Jde o formulář, který strážník strčí za stěrač vozu.

Nově papír za stěrač

Tím se řidič v dané chvíli dozví, že na místě byl strážník. „Zjistí také, že strážník prostřednictvím mobilní aplikace již přestupek zaznamenal do elektronického systému a nyní je již na správním orgánu, jak celou věc vyhodnotí a po uvážení všech okolností případně svým rozhodnutím stanoví výši sankce,“ uvedla Pužmanová.

Jednoduše řečeno, strážník špatně parkující auto vyfotí, zadá do systému a snímek s informacemi odešle přímo do datové schránky správního orgánu. Řidič pak může čekat, že pokuta ho nejspíš nemine.   

Někde botička zůstane

K osazování vozidla „botičkou“ přistupuje městská policie v Plzni už jen zcela výjimečně.

„Zejména tam, kde tento systém nelze využít, nebo je potřeba zjistit konkrétní osobu řidiče nebo provozovatele motorového vozidla, například když se jedná o cizince ze zemí mimo schengenský prostor,“ dodala Pužmanová.

Fotogalerie
10 fotografií