Oba hafani jsou nyní v dočasné péči. Hana Doubková se ujala psa Nana (3), její kamarádka má pod dohledem fenku Zoe (2). „Nejsou agresivní. Chovají se jako přerostlá, zmatená štěňata. Ke každému se hrnou, jsou přátelští. Jenže jak nebyli úplně socializovaní, tak si s větším zájmem lidí neumí poradit, začnou nervóznět,“ popsala Doubková.

Hůře zájem lidí snáší pes Nano. „Když ho člověk pohladí, sklopí hlavu a neví. Začne z toho být vyloženě nesvůj, chytá za ruce. Zoe je mírnější, rychleji se nafixuje. Sice také chňape po rukou, ale je na tom lépe. Tohle jsou psi, kteří potřebují pracovat s člověkem,“ popsala Doubková.

Zájem milují, ale…

Průšvih byl, že hafani z areálu, který měli hlídat, utekli. Doběhli k nedaleké ubytovně a užívali si pozornosti dětí. Jenže zakrátko se ukázalo, že si zvířata se situací a velkým zájmem o sebe neví rady.

„Vyloženě ke každému běží a vtírají se. Jenže mazlení úplně neznají a oni rotvíci jsou na tohle hákliví. No a vysvětlete skupince dětí, když je začnou psi oblizovat, že je nemají hladit, na to ty děti nemají kapacitu,“ vysvětlila odbornice s tím, že psi vůbec nejsou špatní, ale incident se s nimi ponese.

Hafany teď čeká socializace. „Majitele jsme kontaktovali sami. Rotvajleři jsou šlechtění na spolupráci s člověkem. Hlavně Nano se bude muset naučit, že ruka hladí. Je to práce na několik měsíců. Budeme se jim věnovat, nejsou to žádní zabijáci,“ řekla Doubková.

Vážná zranění

Psi utekli před dvěma týdny z areálu, který měli hlídat, a u nedaleké ubytovny napadli Sofinku. Dívenka si chtěla s nimi udělat fotku. Když zvedla ruku, měli psi zaútočit. „Na ruku jí, myslím, útočila Zoe. Ta má tendenci štípat do rukou. Ale myslím, že se přidala až k Nanovi. Když jsme pro ně byli, pohladila jsem ho a po chvíli mě už držel za lýtko,“ vzpomínala odbornice.

Pes si tak bude postupně zvykat, že mazlení je fajn a nikdo mu nechce ublížit. Malá Sofinka ale útok dvojice hafanů odnesla vážnými zraněními. „Ty rány byly hrozné, na stehnu jí prosvítala kost, lýtka měla celá potrhaná, kousance i na rukou,“ vzpomínala koordinátorka Anastasiia Zubko, která zraněnou Sofinku krátce po napadení viděla. Dítě  má za sebou několik operací, je stále v nemocnici, čeká jej dlouhá rekonvalescence.

Video
Video se připravuje ...

Radní Holýšova na Plzeňsku Radek Špiller o útoku rotvajlerů na holčičku. Tu psi vážně zranili. Blesk - Romana Vébrová

Fotogalerie
20 fotografií