Zdražení energií tady zvedlo provozní náklady přibližně o 10 procent. Největší spotřebu představuje ohřev lázeňského pramene Prusík a vody ve dvou bazénech.

„V každém případě bude od ledna do března příštího roku v provozu hlavní lázeňský dům Prusík a další dva lázeňské domy. To nám umožní uspokojit poptávku nemocnic, které k nám překládají pacienty na rehabilitaci po velkých operacích, i poptávku nemocných po opakovaných léčebných pobytech,“ vysvětlila ředitelka lázní Dana Jurásková.

Bez dalších omezení

Lázně v podzimních a zimních měsících pravidelně redukují kapacitu zhruba na polovinu. I tak ale zvládají dostát péči o pacienty i jejich požadavkům.

Udělali jsme si rozvahu, podívali jsme se na spotřebu a na to, kolik nás energie stály a budou stát, udělali jsme určitá provozní opatření, abychom ušetřili, část prostředků jsme naspořili. Jako každý rok jsme naplánovali postupnou redukci provozu v mimosezóně. Oproti minulým letům však nebude žádné omezení navíc,“ doplnila Jurásková.

Nová studie

Do jediných lázní v Plzeňském kraji míří zhruba 70 procent lidí, kterým pobyt hradí zdravotní pojišťovny. Díky velkému nárůstu pacientů, kteří sem zamířili jak bezprostředně po operacích kloubů, tak na opakovaný pobyt, se v tu pustili do nové studie.

„Ta bude sledovat léčebné účinky lázeňské rehabilitace na tuto skupinu pacientů. U kardiaků jsme podobnou studii už prováděli. Vyplývá z ní, že má zásadní kladný vliv na jejich fyzickou kondici,“ dodala ředitelka.

VIDEO: Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně.

Video
Video se připravuje ...

Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně. Karel Janeček

Fotogalerie
12 fotografií