Kapacita ubytovny je více než 200 lůžek, v současné době je jich obsazených zhruba 150. Na vězních bude praní, sušení, žehlení, mandlování a škrobení vybraného druhu ložního prádla.

„Jsme samozřejmě rádi, že Věznice Plzeň může pomoci. Tato zakázka má navíc i výchovný vliv na zaměstnané odsouzené, kterým práce pro potřebné umožňuje zažívat pozitivní pocit důležitosti toho, co dělají,“ uvedl ředitel Věznice Plzeň Pavel Kopačka.

Dvakrát měsíčně bude Věznice Plzeň prát ložní prádlo pro krajskou ubytovnu, kde jsou ubytování uprchlíci, kteří přišli z Ukrajiny. Považuji spolupráci se složkami záchranného systému za ověřenou, proto jsme se rozhodli domluvit tuto činnost také s ozbrojenými složkami. V tomto případě s vězeňskou službou,“ dodal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psané lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

16:51
18. 4. 2024

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyji. Podle dostupných informací se montují na podvozky české automobilky Tatra.

„Podíl vlastní výroby neustále roste. Stát uzavírá s našimi podniky seriózní, dlouhodobé kontrakty, které poskytují předvídatelnost, možnost nabírat zaměstnance a získávat investice. Již tento měsíc náš průmysl poprvé vyrobí deset Bohdan a v květnu a později jich bude ještě více,“ uvedl šéf státu. Agentura Unian připomněla, že loni v prosinci byly ukrajinské zbrojovky podle prezidentova tehdejší vyjádření poprvé schopny vyrobit šest těchto samohybných houfnic za měsíc.

15:44
18. 4. 2024

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balonů nad několika západoruskými oblastmi. Ruské zprávy uvádějí, že ukrajinské balony jsou vybaveny modulem GPS, nesou výbušniny a údajně jsou hůře odhalitelné. Modul GPS pravděpodobně slouží ke koordinaci vypouštění výbušnin, pokud se balon vznáší nad určitou oblastí s cílem vyvolat na zemi paniku a odpoutat pozornost ruské protivzdušné obrany.

Dva balony ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí a tři nad Voroněžskou oblastí, napsala agentura TASS. O dva dny dříve informovala o likvidaci menších balonů nad Kurskou oblastí. Ruské ministerstvo obrany v obou případech uvedlo, že se tímto způsobem pokusila na ruské území zaútočit ukrajinská armáda.

Ve středu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o likvidaci tří ukrajinských meteorologických balonů ruskou protivzdušnou obranou a nález jiného balonu vyvolal ten samý den poplach v Kalužské oblasti, kde evakuovali část obyvatel jednoho z okresů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

15:02
18. 4. 2024

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli případu zatčení dvou Rusů podezřelých ze špionáže a přípravy sabotáže na území spolkové republiky.

„Víme, že ruský mocenský aparát se zaměřuje i na naši zemi,“ poznamenal německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, podle něhož musí Berlín na tuto hrozbu reagovat rázně.

Ruské velvyslanectví v Německu uvedlo, že zatím nebylo o zatčení svých občanů podezřelých ze špionáže informováno.

Kompletní online

VIDEO: Válka rozděluje rodiny.

Video
Video se připravuje ...

Válka rozděluje rodiny. Úřad vlády ČR

Fotogalerie
48 fotografií