Strom, ke kterému nechají svého blízkého uložit, pozůstalí vyberou ve vyhrazené části na Ústředním hřbitově. Správa hřbitovů a krematoria poté připraví místo pro uložení, kam se popel vsype či vloží v urně, která se rozpadne během deseti let.

„Na stromě bude připevněna dřevěná cedulka, kam je možné poznamenat jméno zemřelého, rodiny, datum narození a úmrtí,“ uvedla ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková.

Video
Video se připravuje ...

Na plzeňském lesním hřbitově se nově pohřbívá i ke kořenům stromů. Romana Vébrová

Vzkazy i malůvky

Připravené je v areálu hřbitova i nové obřadní místo. „Zakoupili jsme reproduktor pro hudební doprovod obřadu, je zde také připraveno sezení. Pozůstalí mají možnost například spálit vzkaz pro zemřelého ve speciální nádobě nebo zapálit plovoucí svíčku a děti zde mohou nakreslit vzkazy a pověsit je na stromy,“ popsala náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Rodinné stromy

K jednomu stromu je možné umístit až osm uren. „Nyní se budeme snažit k jednomu stromu dávat pouze rodinné příslušníky,“ řekla Šneberková. Přírodní pohřbívání je možné celoročně, s výjimkou doby, kdy bude zem zmrzlá.

Cena základního obřadu se bude pohybovat mezi 3000 až 5500 korunami. Za pronájem se platí 350 Kč ročně, smlouva se uzavírá na 10 let, tak dlouho též trvá, než se ekologická urna s popelem zesnulého rozloží.

Lesní hřbitov

Samotný lesní hřbitov na Ústředním hřbitově v Plzni funguje pět let. „Ve dvouhektarovém lesoparku se vzrostlými stromy je možné uložit popel zesnulých pod žulovou desku do úrovně terénu. Pod každou deskou, které jsou rozesety mezi stromy, je malý sklípek, kam lze umístit až dvanáct uren,“ dodala Šneberková. Zájem je značný, hřbitov je již z poloviny obsazený.

Fotogalerie
10 fotografií