První noc strávilo v centru, které vzniklo díky dohodě města, neziskovek a městské policie, 28 potřebných a dva psi. „Právě díky vstřícnosti, že si mohou vzít psa s sebou, využijí služeb evakuačního střediska i ti, kteří jinak nabídku standardních kamenných služeb odmítali. Pro nás je stěžejní, aby žádný člověk nebyl odmítnut a nemusel strávit noc na ulici,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Provoz střediska je čtyřiadvacetihodinový, klienti tak nemusí být na ulici ani přes den. Při vstupu do areálu jim změří teplotu, uvnitř pak získají kromě možnosti strávit dny a noci pod střechou i teplý čaj nebo kávu.

Problémy nejsou

„První i druhý den a noc proběhly maximálně klidně, klienti jsou spokojení a oceňují to, že mají kde strávit tyto pro ně složité dny, nabízí pracovníkům pomoc se zajištěním provozu centra,“ popsala Michaela Stehlíková, ředitelka organizace SPOLEČNOST TADY A TEĎ.

„Podařilo se nám zajistit i zdravotnický personál, který v DEPO2015 každý den poskytuje klientům potřebné ošetření ran,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Pomoc i odmítačům

Pomoci se snaží i těm, kteří nabízenou pomoc odmítají a zůstávají raději na ulici. „Terénní pracovníci městské charity jim nabízejí potravinové balíčky, ošacení, deky, spacáky a karimatky a pravidelně je kontrolují,“ dodala Bartáková. Kapacitu o 26 míst navýšil i stávající plzeňský azyl pro lidi bez domova, Domov sv. Františka.

VIDEO: Hvězda sociálních sítí věnovala bezdomovkyni byt.

Video
Video se připravuje ...

Hvězda sociálních sítí věnovala bezdomovkyni byt: Robin žila na ulici deset let! TikTok

Fotogalerie
5 fotografií