Zimní měsíce jsou každoročně pro lidi bez domova tím nejnáročnějším obdobím. Letos se k relativně dlouhotrvajícím velkým mrazům přidala navíc i pandemie koronaviru, která celou situaci ještě zhoršuje. Přestože neziskové organizace spolu s magistrátem navýšily počet míst v noclehárnách, míst je pořád nedostatek.

Své o tom ví lidé z neziskové organizace Jako doma, která dlouhodobě pomáhá především ženám na ulici. „Samozřejmě že s takovými mrazy je znát mnohem větší poptávka nejen po našem denním centru. Kvůli covidu máme nastavená jistá omezení, ale jsem si jistá, že bychom měli plno i bez nich,“ popisuje Blesku situaci Lenka Vrbová z organizace Jako doma.

„Máme otevřeno každý den od osmi ráno do osmi večer a místo máme pro 18 lidí. Klientky u nás můžou strávit nanejvýš šest hodin, aby se jich v těchto mrazech vystřídalo co nejvíce. Všichni musí mít roušky, máme připravené dezinfekce a hodně větráme. Naštěstí se koronavirus na ulici tolik nešíří. V případě, že máme podezření na nákazu, zajistíme antigenní, případně PCR testy,“ dodává Vrbová.

Všímejte si lidí na ulici

Lenka Vrbová také připomíná, že by Pražané zvláště v těchto mrazech měli chodit s očima otevřenýma. „Vím, že to není jednoduché, ale prosíme lidi, aby si opravdu více všímali bezdomovců, okolo kterých procházejí. Může se zdát, že spí, ale v tu chvíli už mohou být prochladlí tak, že nereagují. Pokud je to alespoň trochu ve vašich silách, prohoďte s nimi pár slov, anebo rovnou volejte policii či záchranku. Oni mají přehled o volných místech v noclehárnách a dotyčnému pomohou,“ apeluje Vrbová.

Organizace Jako doma také zveřejnila na svých sociálních sítích výzvu, ve které žádají hlavně o teplé oblečení. „Podobnou výzvu má v současné chvíli asi většina organizací věnující se problému bezdomovectví. Nejvíce jsou potřeba zimní boty, ponožky a rukavice. Pak samozřejmě bundy, čepice, svetry, ale také větší svíčky, stany, spacáky nebo karimatky. Využijeme i trvanlivé potraviny,“ vyjmenovává Vrbová.

Na všechny se nedostane

Letos se zvýšil počet zřízení, která poskytují ubytování. Přestože většina musela kvůli zamezení šíření nemoci covid-19 své kapacity snížit, celkový počet lůžek nenavýšil. Podle radní pro sociální oblast Mileny Johnové (Praha Sobě) je v současné době v Praze k dispozici 529 lůžek.

S nedostatkem volného místa bojuje i Armáda spásy. Ve svém nízkoprahovém centru v Tusarově ulici zřídili tzv. „teplé židle“. Za normálních okolností sem mohou lidé bez domova chodit pouze přes den, teď tu mohou strávit i celou noc. „Sice nemají postel, ale pouze židli, jsou ale alespoň v teple,“ vysvětlila Vrbová z Jako doma, která s Armádou spásy také spolupracuje.

Mrazy budou pokračovat

Předpověď počasí navíc říká, že ani v následujících dnech by se počasí nemělo umoudřit. „Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ranní teploty -8 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty -12 až -10 °C. V pátek bude skoro jasno až polojasno. Ranní teploty -8 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -7 °C,“ řekla pro Blesk Dagmar Honsová z Meteopressu. A podobné počasí bude i o víkendu, kdy by v noci mělo být až -15 °C a denní teploty se vyšplhají maximálně k -5 stupňům.

Fotogalerie
50 fotografií