Středověcí řemeslníci se při stavbě činili tak fortelně, že po památkově chráněném mostě jako po jediném v Česku i dnes jezdí auta, a to dokonce až do 24 tun. „Doufám, že současní dělníci pracovali minimálně tak dobře jako stavitelé před sedmi sty lety a most nám vydrží také desítky až stovky let,“ řekla při otevření mostu Marcela Krejsová, náměstkyně vykonávající funkci hejtmana.

Nestabilní pilíř

Rekonstrukce mostu se protáhla z plánovaného jednoho na tři roky. Jednou z komplikací bylo zjištění, že středový pilíř není v dobrém stavu. Když ho stavbaři obnažili, přišli na to, že jeho jádro tvoří různé kameny a jsou v něm dutiny. Stavbaři tak most zpevnili železobetonovým prahem na 23 pilotách o délce 53 metru ukotvených do skalního podloží, aby se neposunul.

„K mostu se vrátil i ledolam z dubových kmenů, který byl podle historických pramenů jeho součástí,“ řekla mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. Oprava mostu stála 24 miliónů korun.

Most v Rabštejně

Jde o druhý nejstarší most v Česku po kamenném mostu v Písku v jižních Čechách. Byl postaven v době gotiky mezi roky 1335 až 1340. V období 1738 až 1748 byl přestavěn. Jde o kamenný dvouobloukový most o celkové délce 69 metrů a šířce 4,8 a výškou 5,2 metru nad hladinou vody řeky Střely. Od roku 1958 je památkově chráněný.

Personal Jesus verze 2011

Děj videoklipu se odehrává ve středověku. Hlavní postavou je čarodějnice, kterou hodí z mostu do řeky. Při jejím vytahování z vody se lano přetrhne, dívka se ale po chvíli sama vznese vzhůru. Právě tahle scéna se točila na mostě v Rabštejně. Pro herečku ztvárňující čarodějnici byl pod mostem připravený bazén s teplou vodou, kam měla spadnout. Štáb filmařů tehdy čítal asi 90 lidí.

Fotogalerie
8 fotografií