Vůbec poprvé se v Plasích představí wingwalking, chůze po křídle za letu. Organizátoři slibují, že show švýcarské skupiny 46 Aviation, kterou tvoří manželé Emiliano a Danielle Del Buono, všem divákům nabídne nezapomenutelný zážitek.

„Danielle se profesionálnímu chození po křídlech věnuje více než deset let a patří mezi světovou špičku. Navíc se jako jedna z mála věnuje opravdovému chození po křídlech. Usměvavá kráska vystřídá za letu nespočet míst na obou křídlech a jako vrchol předvede s pilotem také let vzhůru nohama,“ popsali organizátoři.

Přislíbená je i ukázka letu JAS-39 Gripen. Bojové letouny doplní záchranářský vrtulník W-3A Sokol. Připravená je i ukázka historické pozemní i vzdušné bitvy.

Špičkoví letečtí akrobaté

Své umění předvede i nejlepší akrobatická skupina na světě The Flying Bulls Aerobatics Team. „V posledních letech skupina vystupovala například v Číně, Spojených arabských emirátech, Japonsku, Kataru, Bahrajnu, Indii, Kuvajtu nebo Saúdské Arábii. V leteckém světě má stejné jméno jako Barcelona ve fotbale,“ uvedli organizátoři. 

Podařilo se domluvit i vystoupení obou českých pilotů Red Bull Air Race. V sobotu předvede svoji show Petr Kopfstein, v neděli se diváci mohou těšit na loňského mistra světa Martina Šonku.

VIDEO: Mytí letadel v muzeu.