Seniorka, která byla podle ředitele nemocnice Václava Šimánka těžce nemocná a de facto v poslední fázi života, se jídlu bránila. Sanitářce měla odstrkovat ruku. Ta toho nedbala a do pusy jí vložila větší sousto chleba se salámem.

Poté měla z pokoje odejít. Vrátila se až v momentě, kdy se spustila tísňová signalizace spolupacientky a společně se zdravotní sestrou se snažily ženě poskytnout první pomoc. K události došlo v půlce února.

Sterilizuje nástroje

„Bezprostřední příčinou smrti bylo udávení, když došlo k úplnému uzávěru dýchacích cest většími sousty jídla,“ cituje server Novinky.cz zdroj obeznámený s lékařskou zprávou. Zdravotnice měla porušit stanovené postupy, které zakazují nutit pacientům jídlo i přes jejich odpor.

Policisté ženu obvinili, soud ale nevyhověl jejich žádosti na vazbu a sanitářku pustil. Nadále zůstává zaměstnankyní nemocnice. „Musíme ctít presumpci neviny. Po vzájemné dohodě jsme ji přeřadili na pracoviště, kde sterilizuje nástroje,“ řekl pro Novinky.cz ředitel nemocnice.

Podle něj nebyl se sanitářkou nikdy problém a byla řádně vyškolena. Sanitářce hrozí až šest let vězení.

VIDEO: Péťa při dopravní nehodě přišel o tatínka i málem o svůj život. Dodnes je na většinu těla ochrnutý, přesto se šestiletý hrdina statečně pere se svým osudem.

Video
Video se připravuje ...

Péťa při dopravní nehodě přišel o tatínka i málem o svůj život. Dodnes je na většinu těla ochrnutý, přesto se šestiletý hrdina statečně pere se svým osudem. David Malík