Strategická silnice propojí Bory, Skvrňany, Křimice, Radčice a Severní Předměstí. „Trasa okruhu dopravně spojí největší městská sídliště na severu města, v nichž žije na 50 000 obyvatel, s nejrozsáhlejší průmyslovou zónou města Borská pole. Svedení tranzitní dopravy po západním okruhu uleví dopravě v centru města,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Stavbu chtějí kraj a město, které nyní chystají vypsání výběrového řízení na dodavatele. Začít by se mělo v říjnu 2019 a hotovo má být v roce 2022.

První etapa okruhu o délce 2,6 kilometru, a to v úseku Domažlická — Křimická, byla dokončena v září 2014 a stála miliardu Kč. Celková délka okruhu bude po dokončení druhé etapy 5,9 km.

150 milionů za pozemky

Pro tuto stavbu jsme museli vykoupit přes celkem 158 000 metrů čtverečních pozemků v trvalém záboru, které byly v majetku jiných vlastníků, než je město. Celkem jde o pozemky více než 90 subjektů. Částka vynaložená na výkupy a doplatky ze směn se pohybovala kolem 150 milionů,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule.

Půjde o novostavbu dvoupruhové komunikace propojující silnice první třídy I/26 Domažlická a I/20 Karlovarská. „Stavba si vyžádá úpravy nebo výstavbu přibližně šesti kilometrů dalších přilehlých komunikací. Druhá etapa navazuje ve 2,48 kilometru a spojuje úsek mezi Křimickou ulicí až ke komunikaci Karlovarská,“ uvedl další náměstek Pavel Šindelář.

Předpokládané náklady na druhou etapu činí 2,3 miliardy korun bez DPH. Peníze chce kraj získat z evropského programu IROP.

VIDEO: Kamery v Břeclavi radí řidičům, ukazují provoz na rušných místech města.