Podkladem pro žebříček nejrizikovějších míst na silnicích a dálnicích v republice v projektu Allianz Automapa jsou policejní údaje o dopravních nehodách. Kromě třemošenské křižovatky je v Plzeňském kraji nebezpečná i silnice I/21 v katastru obce Bor na Tachovsku, silnice I/20 u Chotíkova na Plzeňsku, silnice I/26 u Střelic na jihu Plzeňska a silnice I/21 za Losinou u odbočky na Šťáhlavy.

Druhým nejrizikovějším úsekem v republice byla zatáčka na silnici I/50 ve Zlínském kraji. V katastru obce Staré Hutě poblíž Uherského Hradiště se v letech 2015 až 2017 stalo 13 nehod, při kterých jeden člověk zemřel a čtyři se těžce zranili. Třetím nejrizikovějším místem byly serpentiny v katastru Červené Vody v Pardubickém kraji. V jedné ze zatáček na silnici I/11 v okrese Ústí nad Orlicí se událo sedm nehod s pěti těžkými zraněními.

Klasická nehoda: Ve dne a na suchu

„Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu," uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, který se na vzniku Allianz Automapy podílí.

Ze 154 zkoumaných vážných dopravních nehod se 49 havárií stalo o víkendu. Bylo tomu tak i u dvou z celkem čtyř vážných nehod na třemošenské křižovatce.

Větší část nehod se odehrála na suché silnici, 42 havárií se událo za mokra a ve 12 úsecích tento charakter nehod převažoval. Bylo to například v nejrizikovějších lokalitách Karlovarského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Celkem 25 nehod představovalo srážku s chodcem. Pouze u šesti nehod ze 154 hrál roli alkohol.

Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky bylo, že se na dané silnici za poslední tři roky staly minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

VIDEO: Jak postupovat při záchraně lidského života.