Raper, aktivní kickboxer, a teď už i herec. Tím vším je nadaný a skromný chlapík z Karviné. „Já vyrůstal na videokazetách s akčními filmy s van Dammen či Bruce Leem. Kickboxer, Krvavý sport, Cesta draka. Ty jsem hltal,“ vzpomíná Lukrecius Chang.

Pouštět si kazety pořád a pořád dokola, a nacvičovat údery a kopy začal už ve čtyřech letech. Dodnes je dále aktivní bojovník kickboxu s bilancí 54 zápasů, pouze 8 proher a 46 vítězství. Své umění se rozhodl předávat dalším generacím.

Dcerka hraje tu zlou

„Sotva jsem vykoukla z povijanu, táta mě táhnul do tělocvičny. Hraji i v jeho prvním filmu tu zlou holku, která šikanuje spolužáky,“ říká Isabel (12), pro niž bylo natáčení bojových scén hračkou, když ji trénuje její zkušený táta.

„Film jsem natočil proto, abych bořil mýty, jakože Rom je vždy feťák, dealer a Romka prostitutka. Ty filmy typu Bastardi z nás dělají kriminálníky. To se mi nelíbí, protože to není pravidlem. Já se snažím podobné stereotypy narušit svým příkladem, jako v mém filmu. Děj prozrazovat nebudu, podívejte se na něj sami,“ vzkazuje Lukrecius Chang.

Film Na férovku trvá 12 minut, Lukrecius ale nevylučuje jeho pokračování. Vidět jej můžete ZDE

Kickbox do školy

Společně s dcerou Isabel trénuje kickbox děti v jedné z karvinských škol. „Děti takto přimějeme atraktivní formou k pohybu, vybíjejí energii v tělocvičně, do výuky se vracejí pozitivně naladěné,“ říká.

„Pan Chang i jeho dcera jsou pro nás darem z nebes. Organizovaně, pravidelně a bezplatně se věnují těm našim dětem, pro něž je to výrazné oživení výuky a oba na ně pozitivně působí. Pro děti je Chang vzor, je vzdělaný, úspěšný i pohodový,“ řekl ředitel školy Roman Hamrus.

Lukrecius Chang je moderátorem podpory zdraví ve Státním zdravotním ústavu Praha. Výcvik ve škole provádí v projektu Podpora zdraví v rodinách, který slouží dětem, které by jinak na sport nenašly doma dostatek financí.

Chang je i raper, jehož snahou je hlavně motivovat, jak se vyhnout sportem i hudbou drogám, alkoholu či trestné činnosti. Hip hopu a rapu se věnuje 21 let.

Natáčeli jen amatéři

Než začalo natáčení, Chang dlouho hledal sportovce, kteří by zvládli bojové scény, jež pro ně vymyslel. „Neměl jsem filmový štáb a všichni jsme se potkali teprve na placu při natáčení bojových scén. Ono je úplně jiné, bojovat v ringu a před kamerou,“ říká.

Scény ve filmu jsou reálné, a hlavního aktéra také hodně bolely. „Nejdříve jsme se jen tak oťukávali, pak jsem dostával ukrutné bomby, házeli se mnou drsně o zem, natáčení bylo náročné psychicky, ale taky fyzicky,“ směje se Chang.

VIDEO: Jean-Claude Van Damme (63) v Praze: Úsměvy, podpisy a nadšení z obrazu!

Video
Video se připravuje ...

Jean-Claude Van Damme (63) v Praze: Úsměvy, podpisy a nadšení z obrazu! Blesk TV

Fotogalerie
21 fotografií