Pochutnat si mohou příchozí na jídlech s exotickými názvy goja, pašvare, což jsou uzená žebra v omáčce s měkoučkými placičkami, pečený bůček či halušky s uzeninou a zelím. Na jídelníčku je pravý cikánský guláš nebo plněný zelný list.
„Vařit mě učila moje maminka. Zemřela v mých 15 a tatínek v 9 letech. Staral se o mě bráška Ladislav (52), který mě vychovával a kulinářskému umění přiučil. Základem naší kuchyně je mouka se sádlem a brambory, maso mi dodávají vždy čerstvé Těšínské jatky,“ říká Karin Ferencová z Rom Rest Severka v Karviné.
Jiné chutě
Jak říká, chodí si pochutnat více „gádžové“, než-li Romové, jež si umí romská jídla obvykle ukuchtit sami. „Je to pro ně něco jiného. Vietnamská, thajská či italská kuchyně, pizza, hamburgery, ty si dají ochutnat všude. U nás poznáte, jací kulináři jsme my, Romové,“ usmívá se Ferencová. Její pokrmy jsou skutečně opravdovou lahůdkou, kterou si jinde prostě nedáte.
Abyste okusili od všeho trochu, můžete si objednat i degustační prkénko se „vzorky“ jednotlivých jídel.
Kuchyň poničili zloději
Karin Ferencová pečlivě dohlíží na čerstvost všem surovin i jídel. „Proto je fajn si objednat hodinu či dvě dopředu, abyste přišli a měli jídlo z plotny na talíři hned po uvaření. My neděláme polední menu, spíše k nám lidé chodí odpoledne a večer,“ říká.
Mimo to, že kdosi na restauraci vyryl rasistické nápisy a hákové kříže, provozovatelku dvakrát vykradli. „V červnu i v červenci. Policisté jsou šikulové, chytli je,“ říká Karin Ferencová.
Dva recepty šéfové Karin
Halušky s masem a se zelím
Hladká mouka, vejce, voda a sůl jsou základem pro halušky. Suroviny se smíchají v těsto, které se poté přes speciální cedník drolí na kousky do vřelé vody. Hotové jsou, když vyplavou. To už ve vedlejším hrnci bublá kysané zelí, z pánve voní smažící se krájené vepřové, nejlépe bůček. Vše se smíchá nakonec s haluškami.
Holubky po cikánsku
Je třeba uvařit hlávku zelí a oddělit listy, do nichž se bude vkládat náplň. Směs tvoří rýže, na drobno krájí dovnitř vepřové maso, vše se pečlivě zabalí a i zalije připravenou domácí rajčatovou omáčkou. Koření do receptu je ale v tomto případě tajné.
VIDEO: Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii.
Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii Videohub