Vaření vyučený zedník, který dělal i strojníka, miluje. Dokonce byl kuchařem v restauraci a na záskok také v mateřské škole. Jak k celoživotní zálibě, jež se mu stala i povoláním, došel?

„Bydleli jsme na samotě pod hradem Buchlovem, kde mám dodnes chalupu. Rodiče chodili z práce pozdě a musel jsem se postarat o dvě mladší sestry. Už v deseti jsem začal vařit polévky a postupně jednoduchá jídla,“ vyprávěl.

Pořádně ho vyučila vojna, kde se otáčel v kuchyni. „Když jsem se oženil, přišly na svět tři dcery, a tak jsem pokračoval. Baví mě to hodně a kuchyni vládnu stále,“ konstatoval.

Mezi přáteli jsou oblíbení takzvaní Mikinovi utopenci. „Po nich se hned zapráší a všichni chtějí recept,“ pochlubil se a dodal, že je k nim nejlepší ještě vlahý domácí bílý chléb do pekáče: „Hravě ho zvládnete připravit i na chatě, kde není nijak dokonale vybavená kuchyň.“

Chléb z pekáče

Suroviny: 1 kg hladné mouky, kostka kvasnic, tři čajové lžičky kmínu, tři lžičky soli, půl litru vody, 10 deka sádla a tři lžíce octa.

Postup: Z trochy vody a droždí připravte kvásek. Když vzejde, ze všech surovin vypracujte těsto. Pekáč v troubě rozpalte na 220 °C a pak do něj vložte těsto. Půl hodiny pečte na 220 °C a další půlhodinu na 200 °C.

Mikinovi utopenci

Suroviny: 1,5 kg špekáčků, asi litr vody, tři deci octa, nové koření, celý pepř, pálivá paprika, 2 sklenice sterilovaného zelí, 10 zavařených okurek a cibule.

Postup: Připravte si pětilitrovou sklenici. Špekáčky rozpulte a obalte v pálivé paprice a pepři. Skládejte do sklenice a prokládejte cibulí, zelím a podélně nakrájenými okurkami. Sem tam přidejte feferonku. Vrstvěte až po okraj. Na nálev svařte vodu, přidejte do ní ocet, nové koření a můžete nalít i trochu láku z okurek a zelí. Špekáčky teplým nálevem zalijte a nechte v chladu macerovat nejméně tři dny. Týden je lepší.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept: Šunkofleky Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
4 fotografie