Přemožitele nemá junior v boxu ani v thaiboxu. Bylo mu teprve osm let, když k prvnímu zápasu vyzval zatím neporaženého úřadujícího několikanásobného vítěze a šampiona v Karviné. Tomu pořádně nasekal, od té chvíle zvítězil ve více, než stovce zápasů!

„Mám problém. Téměř nikdo proti mně nechce nyní nastupovat. Na Slovensku se jen podívají, vyděšeně říkají: »Satanko z Čiech došel«. Letos poprvé si můžu užít mistrovství Evropy v Bosně a Hercegovině, je mi konečně 13 let,“ těší se boxerský šampion Tom.

Vzorem jsou mu nejen sportovní a filmoví hrdinové. „Trénuje mě tatínek (42) a i Vladimír Zamazal (74). Táta též boxoval, prý jsem ho dávno předčil. Co mi box a thaibox dávají? Člověk si vyčistí hlavu, duševně ho sport zpevní,“ hodnotí česká naděje.

Video
Video se připravuje ...

Tom Glovčík (13) z Horního Benešova je postrachem soupeřů v boxu i thaiboxu. Karel Janeček

Zástupce klubu Thaibox Rival Opava trénuje akčně na mistrovství, které se odehraje 8. srpna. „Boxuji s nevlastním bráchou. S tím bychom jednou chtěli mít autodílnu. Motorům rozumíme, měli bychom o práci postaráno,“ plánuje šampion.

Kolik stojí box?

Měsíčně je třeba vynaložit na jídlo, trénink, zápasy, cestování a ubytování pro elitního sportovce juniora mezi pěti až desíti tisíc měsíčně. „Život boxem, to je v Česku nemožné. Svaz ani nikdo jiný tu sportovce nepodporuje,“ říká tatínek Tomáš Glovčík (42).

Na dobroty musí zapomenout

„Nejhorší jsou diety,“ říká Tomáš Glovčík junior. Ví, o čem mluví. Během přípravy na mistrovství má utrum s hamburgery i sladkým. Před zápasem každý musí na váhu, přičemž mu netolerují ani deko navíc.