Betonáž jámy, která do „mateřského“ dolu Darkov, vháněla čerstvý vzduch, bude trvat až do konce roku 2025. „Přijedou sem stovky domíchávačů se zpevněnou betonovou směsí,“ uvedl ředitel odštěpného závodu Darkov Josef Lazárek.

Hlavní důvod? Areál pomocného závodu už není bezpečným místem. Podzemí ohrožuje voda z blízké řeky Olše a stav budov je havarijní. Obojí těžce poznamenala intenzivní těžba na Darkově.

K zemi půjde vše, včetně těžní věže, která nebyla prohlášena za památku. „Památeční máme jiné objekty. Tady nezůstane vůbec nic. Zájem využít areál má město Karviná. Ale bude tu ještě práce jako ne na kostele, ale na mnoha kostelích,“ dodal Lazárek. Likvidace jámy bude stát zhruba 100 milionů korun.

Beton a štěrk

Vtažná jáma pomocného závodu Darkov je hluboká 868 metrů a široká 7 a půl metru. K zásypu je potřeba 38 tisíc m³ zpevněné betonové směsi. „Pak sem přijde 5500 kubíků betonu a mezi tím bude ještě oddělovací vrstva štěrku, nějakých 130 kubíků štěrku,“ uvedl ředitel závodu Josef Lazárek.

„Sestru“ zasypali před 20 lety

Důl Darkov patří mezi poměrně mladé doly, jeho stavba byla zahájena v roce 1972. Už roku 1852 ale na jeho místě stála jáma Gabriela. Kilometr a půl od Darkova vznikl jeho pomocný závod, který pracoval s důlním vzduchem. V letech 1974 až 1984 tu byly vyhloubeny vtažná i výdušná jáma. Ta byla zasypána už v roce 2004.

VIDEO: Po 130 letech skončila těžba uhlí v dolu Lazy. Poslední vozík plný "černého zlata" vyvezli horníci z hlubin země na povrch ráno ve čtvrtek 28. listopadu 2019.

Video
Video se připravuje ...

Po 130 letech skončila těžba uhlí v dolu Lazy. Poslední vozík plný "černého zlata" vyvezli horníci z hlubin země na povrch ráno ve čtvrtek 28. listopadu 

Fotogalerie
12 fotografií