Svou vynalézavostí gang překvapil i policisty. Například v Bruntále se do obchodu se zlatem proboural metrovou stěnou ze sousední pojišťovny a papírnictví. V těchto provozovnách zkušení kriminálníci s  příchodem vyřadili alarm.

„Vloupání bylo i pro nás nestandardní. Dovnitř se dostávali přes dvě vedlejší budovy. Použili pokročilé technologie vylamování zdí,“ řekla šéfka kriminálky Natálie Pastuchová.

Miliony v tahu

K ruce měli zločinci bezhlučné nástroje a akce si natáčeli kamerami umístěnými na čelenkách.

Poté, co se zmocnili zlata, peněz a dalších předmětů za více než 3,5 milionu, zmizeli. Další zastávkou byla zastavárna v Ostravě. Tam si přišli na více než milion.

Video
Video se připravuje ...

Policisté pochytali polsko-český gang, který na severu Moravy vykrádal zlatnictví. PČR

„Zjišťovali si pracovní dobu provozoven, chování a návyky obsluhy prodejen, technické zabezpečení budov, možnost vyřadit z provozu případné kamerové záznamy a signalizační zařízení a rovněž i zkoumali další okolnosti důležité pro jejich protiprávní jednání a okolí si skrytě natáčeli,“ popsala metody kriminalistka.

Plánovali další vloupačky

Při domovních prohlídkách bylo u podezřelých nalezeno velké množství techniky určené k monitoringu, ovlivnění signálu či přerušení signálu a zámečnického profesionálního nářadí.

Plánovali ještě třetí vloupání v Havířově, a další tři mimo Ostravsko. Členové skupiny byli trestání v minulosti i v Rakousku nebo Velké Británii a jde vesměs o polské státní příslušníky s vazbami na Česko.

Fotogalerie
21 fotografií