Když dorazili hasiči do obce Dobrá, pod ořešákem už stáli ochránci ze záchranné stanice v Bartošovicích. „Ti obdrželi informaci od pozorných obyvatel Dobré, kteří se domnívali, že se zřejmě rys dostal do šarvátky s jejich psem a poté hledal úkryt v koruně stromu. Vzhledem k výšce, ve které se zvíře pohybovalo, nebylo v možnostech ochránců provést záchranu, a tak se obrátili na hasiče,“ uvedla jejich mluvčí Kamila Langerová.

Jak první řešení e nabízelo, že se ze stromu uřeže pár větví, aby byl lepší přistup ke zvířeti a za pomoci tyče, jemně zvíře vyprovokovat k pohybu. „Bohužel došlo tímto manévrem k ještě většímu vyděšení zvířete a rys se vyškrábal až k samotnému vrcholu koruny stromu,“ popsala mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči v Dobré na Frýdecko-Místecku zachránili mládět rysa ostrovida z koruny stromu. HZS MSK

Hasiči s ochranáři tak rozhodli o částečném nařezání větve, které mělo způsobit její ulomení a následný pád rysa do připravené záchranné sítě. „To se následně i stalo. Zvíře tak pak putovalo do připraveného přepravního boxu a bylo umístěno v Záchranné stanici a Domě Poodří v Bartošovicích,“ uvedla Langerová.

Ještě moc mladé

Podle ředitele záchranné stanice jde o mládě, které by mělo být s matkou ještě zhruba půl roku. Není proto schopno samostatného života v zimních podmínkách. Jeho matce se patrně něco stalo a mládě mělo velké štěstí, že bez úhony překonalo frekventované silnice a dostalo se až doprostřed obce.

„Lákadlem pro něj zřejmě byla chovaná drůbež. Mládě tak zůstane v péči záchranné stanice až do jarního období,“ zakončila mluvčí.

Fotogalerie
12 fotografií