Náhodný chodec si bobra ve skruži všiml už den předem. Předpokládal ale, že zvíře tam jen odpočívá. Když přišel o pár hodin později, našel hlodavce ve stejné pozici a došlo mu, že potřebuje pomoci. Obával se ale, že by bobr mohl být agresivní, zavolala proto o profesionální pomoc hasičů.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Frýdku-Místku zachránili bobra, který spadl do jímky. HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že je jímka na zvíře opravdu příliš vysoká a bobr se tak ocitl v nepřekonatelné pasti. Ani hasiči se však nechtěli dostat do přímého kontaktu se zvířecími zuby či mrštným ocasem, vymysleli tak neotřelý záchranný postup,“ uvedli na svých stránkách.

Znalí základního fyzikálního Archimédova zákona napustili do jímky vodu ze své cisternové automobilové stříkačky. Těleso – v tomto případě bobr – bylo nadlehčováno silou a ve chvíli, kdy se zvíře na hladině přiblížil k okraji betonové skruže, mu lopatami pomohli ven.

Záchrana skončila úspěchem a bobr se okamžitě, po vysvobození, vydal do potoku Olešná, který je jedním z přítoků řeky Ostravice. Celá záchranná akce zabrala hasičům zhruba deset minut.

Fotogalerie
5 fotografií