Zatímco všude jinde kruhové objezdy fungují bez problémů a havárky jsou na nich na rozdíl od předchozích křižovatek spíše výjimečné, ten bystřický u benzinové stanice si už vysloužil pověst Bermudského trojúhelníku.

Poslední nehoda se tam stala v neděli. „Dcera má zlomená žebra, brácha hrudní kost, ještě že jsme děti vzali vlakem,“ sdělila příbuzná.

„Ten kruháč je test inteligence. To už je na exorcistu. Záchranka a policie by si tam měla postavit zázemí,“ míní místní.

Mrtvý bod

Podle některých řidičů je u kruhového objezdu problém v tom, že to přes něj auta přijíždějící od Třince mohou "střihnout" rovně. Střed je totiž trochu bokem.

Video
Video se připravuje ...

Kruhový objezd v Bystřici na Třinecku přitahuje nehody. Není týden, aby se tu nestala havárka. Jana Gartnerová

„V opačném směru od Jablunkova se zase vozy zhruba 50 metrů před ním dostávají jakoby do mrtvého bodu. Kdo to nezná, může si myslet, že má před sebou nějakou překážku a ne objezd,“ zmínili někteří. Opakované nehody a potřeba neustálých oprav objezd také poněkud zmenšily. „Zkraje měl větší průměr,“ řekl starosta.

Policisté z dopravního inspektorátu Třinec evidují na daném místě v tomto roce pět dopravních nehod. „Nutno uvést, že většina nehod není policií evidována, neboť ji řidiči řeší cestou euroformuláře bez účasti policie," uvedla mluvčí policie Eva Michálíková.

Druhý nejhorší

Podle starosty obce Romana Wróbla kruháč na bývalé silnici I/11 patří k druhým nejhorším v zemi. „Na celonárodní dopravní konferenci ho dávali jako jeden z odstrašujících případů,“ poznamenal.

Obec se proto rozhodla ho zrušit. „Byl postavený jako provizorní stavba před obchvatem Třince, aby zklidnil situaci v době, kdy nám tady ještě jezdily tisíce kamionů. Četnost havárek je teď v místě hrůzostrašná,“ líčil starosta.

Navíc nejde jen o nehody, u kterých zasahuje policie a záchranáři, ale Technické služby Bystřice jezdí na objezd i několikrát týdně upravovat bloky v jeho středu. „Někteří řidiči je prostě jen líznou a posunou, aniž by to někam hlásili,“ dodal Wróbel.

Kruháč bez pozemku

Bohužel vlastníkem a investorem kruhového objezdu byla Bystřice, ale pozemek pod ním patří Správě silnice Moravskoslezského kraje. Oba dva subjekty si tak mezi sebou musí vypořádat majetek.

„Proto musíme se zrušením čekat. Pak by v místě měla zůstat klasická křižovatka,“ dodal Wróbel. To se ale nelíbí lidem, kteří k němu denně přijíždějí z vedlejších cest. „Ve špičce jsem bez šance,“ lamentují.

Fotogalerie
14 fotografií