Cesta na vrchol hory nebezpečná a eroze stále pokračuje. Proto Vít Březina ze spolku Beskydhost zorganizoval spolu s Liborem Uhrem z SK-K2 vybudování štětové cesty a vyběhal k tomu i povolení.

„Dohodli jsme se s ochranáři a lesníky, že kameny se mohou brát přímo z Lysé hory. Takže sem tam někdo nějaký přibere. Jeden borec, který trénuje fyzičku, už nám jich tady vysypal asi 70 kilogramů,“ uvedl Březina.

Kus chodníku už je hotový. „Když mi děda vyprávěl, jak je kdysi stavěli - metr za 7 haléřů - nedovedl jsem si představit, jaká je to fuška. Teď to vím,“ dodal muž.

Obce se nedohodly

Lysá hora leží na katastru obcí Krásná, Malenovice, Ostravice a Staré Hamry. Ty se zatím nedohodly na spolupráci a investicích do beskydského fenoménu a tím brzdí i kraj.

Na renovaci by přispěl, jen k tomu potřebuje od samospráv jednotné pokyny. „Už roky čekáme, jestli se domluví, aby slavný vrchol nebyl ostudou,“ řekl Březina. Pomoci lze nejen nošením kamenů, ale i finančním příspěvkem na sbírce naselysa.cz

Nejen vrchol, ale i podhůří

Podle starosty Krásné Antonína Tulacha se zatím nevyjasnila jedna věc. Pokud kraj přispěje na investice do Lysé hory, obce chtějí, aby přispěl i na podhůří.

„Statisíce aut, problémy s parkováním, odpadky, to všechno leží na našich bedrech,“ vysvětlil. „Važme si turismu, ale ne na úkor příkoří lidí bydlících pod kopcem. Pokud bude existovat fond, chceme, aby se z něj hradilo i toto,“ poznamenal Tulach.

Kraj: Čekáme na obce

Hejtmanství je jasné, že Lysá Hora patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v regionu. Stejně jako Pustevny, které už mají svůj fond, kam Moravskoslezský kraj posílá ročně půl milionu korun.

Obce a majitelé pozemků se tam dokázali, na rozdíl od všech dotčených okolo královny Beskyd, domluvit na jednotné podobě investic. „Takže čekáme,“ podotkla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Na vrchol hory už zamířili i architekti, kteří navrhnou, jak by mělo okolí vypadat. „Investice musí mít hlavu a patu. Aby třeba jedna lavička nebyla kovová a druhá dřevěná. Dokud obce nepodepíší společné memorandum, nevznikne fond,“ sdělila mluvčí.

VIDEO: Legendární závod 24h Lysá hora. Běžci soutěží, kdo během 24 hodin nejvícekrát zdolá vrchol.

Video
Video se připravuje ...

24 hod. na Lysé hoře Marek Svoboda

Fotogalerie
11 fotografií