Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Úžasná nebeská podívaná: Lidé pozorovali polární záři v Praze i na Lysé hoře!

Aktualizováno -
24. dubna 2023
10:44
Autor: rc, ČTK - 
24. dubna 2023
09:42

Různými barvami hrála v noci z neděle na pondělí obloha nad Českem. Na nebi se objevila polární záře! Jedinečnou nebeskou podívanou sledovali lidé v Praze i na Lysé hoře.

V neděli Český hydrometeorologický ústav na sociálních sítích avizoval, že by se nad Českem mohla objevit polární záře. „Dnes večer je naděje na polární záři – před hodinou dorazil k zemi od slunce materiál z koronálního výronu a skokově tak narostla rychlost slunečního větru o 100 km/s. Zemské magnetické pole je tímto ‚nárazem‘ krátkodobě narušené. Záři můžete zkusit zahlédnout nad severním obzorem, nutností je ale tmavá obloha. Fotograficky budete mít případně mnohem vyšší šanci,“ uvedl ústav na Facebooku.

Viditelná i v Praze

Polární záři zachytil nad Lysou horou fotograf Petr Lukeš. „Když aplikace v telefonu, která už několik let neposlala žádné upozornění k možnosti spatřit polární záři z naší zeměpisné šířky, začne zběsile upozorňovat, je třeba prchat na nejbližší kopec,“ napsal na Facebook s tím, že nebeské divadlo zachytil krátce po desáté hodině večer. „Občas se sny opravdu vyplní. Dnes jsem absolutně nečekal, že bych mohl kousek od domu vyfotit barvy polární záře, a to navíc prakticky vedle Prahy, kde je tak velké světelné znečištění,“ napsal Jiří Bezchleba.

Kromě Lysé hory polární záři pozorovali i lidé v Praze či v Plzeňském kraji. 

Nejkrásnější úkaz

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. V Česku to může být zhruba v rozmezí dvou až tří let. Letos byla ovšem v ČR viditelná již na konci února.

V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, ale v ČR jsou nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města. Ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny Jakub Rozehnal dříve uvedl, že v ČR se polární záře ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i dozelena. „Zda jde opravdu o polární záři se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem, někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ sdělil v únoru ČTK.

 

Vyfotografovali jste polární záři? Pochlubte se svými snímky a pošlete nám je na náš email tip@blesk.cz.

 

Video  Polární záře nad Českem  - Amatérská meteorologická společnost/Dan Neumann
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi