Eduard Ražný cestoval tramvají číslo 2 ze zastávky Obchodní centrum, hned na příští chtěl vystoupit. Viděl ale, že se opodál děje cosi nekalého. „Hovor dvojice k seniorovi byl zvláštní, vtíravý, starý pán byl zmatený až vyděšený,“ popsal mladík situaci.

Jízdě v tramvaji předcházela drzost pachatelů, kteří se vetřeli do přízně seniora snadno. Stařeček si myslel, že žena je jeho dávná známá „Jana“, toho ona využila a se svým kumpánem se pozvala k důchodci na návštěvu.

Peníze si prostě vzali

Tady si pár stěžoval, že je švorc. Bezelstný senior jim ukázal své naspořené peníze. Ty si bez ptaní vzali, dál si hráli na „kamarády“ a poté vyrazili do hospody na „pokec“. To už je ale v tramvaji zmerčil hrdinný mladík…

Video
Video se připravuje ...

Eduard Ražný (24) z Ostravy zachránil 180 tisíc seniorovi (93). Zadržel zloděje, kteří ho okradli. Michal Charbulák

„Zprvu jsem si myslel, že jde o kapsáře. Rozhodl jsem se jet s nimi, jeli na konečnou ve Výškovicích a pak zase zpět. Tak jsem je konfrontoval,“ pokračoval Eduard Ražný.

Schytal spršku vulgarit, ale pár donutil zůstat na místě a počkat na policii. „Překvapilo mě, že poslechli,“ řekl vysoký muž.

Obrán o 180 tisíc

Brzy se ukázala jeho správná intuice. Policisté ve dvojici poznali zkušenou dvojici recidivistů (54 a 58). Senior hořekoval, že ho navštívili u něj v bytě a vzali mu celoživotní úspory, 180 tisíc korun!

Oba se ošívali. Muž tvrdil, že o penězích nic neví a žena zase, že jim je senior dal. Při osobní prohlídce u ní policisté našli tisíce schované v podprsence. „Komisař oba obvinil ze spáchání přečinu krádeže. Trestní stíhání je u nich vedeno vazebně,“ uvedla policistka Eva Michalíková.

Starý pán nikoho nemá

Jak se Eduard Ražný dozvěděl, senior, jemuž zachránil celoživotní úspory, nemá děti a žádnou blízkou rodinu. „Nemá si tak s kým popovídat, možná proto byl pro ty dva tak snadným cílem,“ přemítal mladík.

„Vždy si v takových případech vzpomenu na své prarodiče, takové využívání seniorů se mi hrubě nelíbí,“ poznamenal.

Dostal medaili

Za svůj počin byl Eduard Ražný odměněn medailí z rukou policejního ředitele Antonína Řezníčka. „Za aktivní spolupráci s útvarem Městského ředitelství policie Ostrava v oblasti veřejného pořádku a boje s kriminalitou,“ upřesnila policistka Eva Michalíková.

Eduard je letos prvním držitelem medaile ředitele Městského ředitelství PČR. Tyto medaile se udělují ve velmi výjimečných případech.