Gheorghe Bănciulescu havaroval s letadlem 12. září 1926 v Jeseníkách. V rýmařovské nemocnici mu zachránili život, byť za cenu amputace obou nohou. O rok později muž opět vzlétl, místo nohou měl ale protézy. Něco takového se stalo poprvé v dějinách. Muž se ihned stal rumunským národním hrdinou.

„Během jeho hospitalizace každý den kroužili nad nemocnicí čeští letci. Doprovázeli ho také na cestě zpět do Rumunska. Jeho příběh je velkou ukázkou solidarity a přátelství mezi Českou republikou a Rumunskem,“ řekla nyní rumunská velvyslankyně Antoaneta Barta u pomníku pilota před nemocnicí.

Vzpomínkový slavnostní akt proběhl v Rýmařově 10 let od odhalení pilotova pomníku před zdejší Podhorskou nemocnicí. Dorazila i početná rumunská delegace a nad hlavami zúčastněných prolétly dvě stíhačky českého armádního letectva.

Chtěl překonat rekord

Gheorghe Bănciulescu byl rumunský průkopník letectví. Před havárií mířil z Paříže do Bukurešti s cílem překonat rychlostní rekord. Nepříznivé povětrnostní podmínky ale srazily jeho letadlo do hor. Těžce raněného ho zachránili čeští lékaři. Po vyléčení létal s protézami místo nohou až do roku 1935. Na misi v Káhiře podlehl malárii.

Vzpomínka na Maresjeva

Příběh rumunského letce nápadně připomíná mnohem známější osud sovětského pilota Alexeje Maresjeva (1916 až 2001). Ten byl sestřelen během druhé světové války v roce 1942. I on přežil, přišel o nohy, a s protézami místo nich opět vzlétl. Jeho osud byl zpracován v románu Příběh opravdového člověka (jeho jméno tu bylo upraveno na Meresjev).

VIDEO: Filip Donée o svém úrazu a životě s protézou.

Video
Video se připravuje ...

Filip Donée o svém úrazu a životě s protézou Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
9 fotografií