Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Skutečná bionická žena: Enya (24) se narodila bez končetin, přesto závodí na snowboardu a tancuje

Autor: rc - 
19. května 2022
05:50

Rodačka z Holandska Enya van Egmondová se narodila bez levé ruky a nohy. Rodiče ji ale vychovávali tak, jako by neměla žádný handicap a tak se i Enya rozhodla, že jí postižení nebude omezovat žít život, jaký si přeje. Jezdí na kolečkových bruslích, chodí do posilovny a dokonce závodí na snowboardu! To všechno dokáže díky bionickým protézám. Lidé ji nazývají skutečnou bionickou ženou.

Enya je sportovkyně tělem i duší a na instagramu ukazuje, že člověk dokáže všechno, když opravdu chce. Ačkoliv se rodačka z holandského Arnhemu narodila bez levé ruky a nohy, nepřipustila, aby ji její handicap omezoval. Naopak se pro deník Daily Mail svěřila, že díky svému postižení je soustředěnější a cílevědomější.

Co způsobilo její postižení, zůstalo záhadou. Lékaři rodičům tvrdili, že příčinou mohly být komplikace související s pupeční šňůrou či dvojče, jež zemřelo v děloze. Ovšem pravou příčinu se zřejmě nikdy nedozví. Její handicap jí však nikdy nebránil dělat to, co si přála. Rodiče Bibi (57) a Arthur (58) ji nikterak neomezovali a nebránili v tom, aby si plnila své sny. Dokonce jí prý s ničím ani nepomáhali a nechali ji, ať si vše udělá sama. „I když mi věc, kterou by udělali během deseti minut, zabrala hodinu, věděli, že si to chci udělat sama a jsem jim za to opravdu vděčná. Vždycky jsem to nakonec dokázala. Nikdy jsem se ničeho nebála. Raději bych si zlomila nohu, než abych to nezkusila,“ prozradila Enya, která má dva sourozence Airu (26) a Teddyho (18), s nimiž chodila od mládí do posilovny, kde jejich maminka pracovala.

Začala dělat různé sporty jako judo, tanec, jezdila na kole a dokonce i na koni. Sport se stal její vášní a tak ve čtrnácti letech začala závodit na snowboardu. Přidala se k nizozemskému paralympijskému týmu. V roce 2018 se dokonce zúčastnila olympiády v Koreji. Soutěž sice nedokončila kvůli zranění, ale jak říká, byla ráda, že se mohla zúčastnit.

Sportovní sny si může plnit díky bionickým protézám, které ale čas od času nezvládnou její tempo a při tak velké sportovní zátěži se rozbíjí. „Nedovolím ale, aby mě to zastavilo,“ řekla Enya, která na noze střídá tři protézy. Jednu má na běh, druhou na chůzi a cvičení a třetí na nošení podpatků. Rovněž nosí bionickou paži.  

Video  Tereza Jakschová: Běhám s protézou kvůli těžišti, o handicapu skoro nevím 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi