Opojná vůně fialové léčivé rostlinky a samosběr při výhledu na Lysou Horu. To nabízí levandulový ráj v Beskydech. „Tvoří ho devět tisíc rostlin, které jsme zasázeli všechny s dobrovolníky ručně a vypěstovali,“ ukazuje Adam Kielar.

Zájem o léčivou a aromatickou kytičku předčil i ta největší očekávání. „Žermanické moře, jak plantáž modré a voňavé rostliny nazýváme, berou lidé útokem. Na výběr máme pole francouzského levandinu i levandule lékařské,“ říká pěstitel Kielar. Místo velmi připomíná levandulí proslLevnadulová pole ve francouzské Provence.ulou francouzskou Provence.

„Rychlé prachy“ nechtěl

Za samosběr platí návštěvníci 30 korun za každých 100 gramů levandule. Do ruky dostanou ošatku a i nůžky spolu s instrukcemi, jak rostlinu stříhat, aby neuskočily růstu. Úrodě přispívají meliorace, které na poli kdysi prováděli zemědělci. Výhodou jsou i méně kruté zimy posledních let.

Video
Video se připravuje ...

U Bruzovic pod Beskydami je plantáž levandule, nazývá se Žermanické moře. Karel Janeček

„Tento statek, co vidíte u pole, jsem zdědil po mém dědovi, u nějž jsem strávil dětství i mládí. Při práci s rostlinami i zvířectvem. Zdědil jsem ho, mohl ho výhodně prodat a užívat si zisku, »rychlé prachy« mi nevoněly. Mám vztah a úctu k půdě i předkům, zachovám tradici pro další generace,“ má zcela jasno Kielar, duchovní otec beskydské Provance.

Nápad vznikl u piva

Jelikož je Adam Kielar povoláním sládek pivovaru, nápad pěstovat v Beskydech levanduli vznikl, jinak to asi ani nešlo, u piva. „Farma má čtyři hektary, tak padla volba pěstování bylinky levandule, bio kvality ekologickým způsobem hospodaření. Není ji každý rok třeba coby vytrvalou rostlinu znovu sadit, a ani chemicky nijak ošetřovat,“ popisuje Kielar.

Adam Kielar s kamarádem Jiřím Bůžkem a partičkou dobrovolníků sázeli bylinky ručně. „Pořídili jsme si řízky a sazenice. Natáhli jsme provázek, a jeli. První pole jsme osadili během týdne, při druhém jsme byli zkušenější, to jsme se už tolik netrápili, za tři dny jsme měli hotovo,“ popisuje cestu k úrodě Kielar. V květnu a červnu sázeli, sklízí se nyní v červenci.

Kolik co stojí ?

Samosběr 30 korun za 100 gramů libovolně zvolené levandule, minimální sazba je 30 korun. Za třetinku vynikající domácí levandulové limonády čepované na místě zaplatíte 40 korun.

Láhev sirupu 0,25 l stojí 130 korun a 0,5 l vyjde na 190 korun – vše z loňské zkušební sklizně. Svazek zkušební, loňské sklizně vyjde na 100 korun a tubus na levanduli 40 korun. Bezplatně vám zapůjčí nůžky i ošatky a provázky, jimiž můžete svazečky léčivé rostliny svázat.

Léčivá levandule

Levandule obsahuje silice (éterické nebo esenciální oleje), třísloviny (brání pronikání škodlivin do krevního oběhu), flavonoidy (antioxidační působení) a kumarin (zamezuje srážení krve, tlumí křeče a podporuje srdeční činnost). Léčivé účinky levandule tak pomáhají uvolnit svalstvo i psychiku. Je vhodná při žaludečních křečích a pro celkové zklidnění organismu, nervovém vyčerpání nebo pro lepší spánek.

Fotogalerie
16 fotografií