„Postačí, když každý odevzdá část pro sebe nasbíraného množství. Samozřejmě ale jen v případě, že to bude více kilogramů. Pokud si člověk naplní jen bandasku, nic po něm nechci,“ uvedl Petr Křižánek z třinecké části Karpentná.

Jeho hrášek na sedmi hektarech vyrostl v ekologickém režimu. Žádnou chemií ho neošetřoval. „Proto je pole prorostlé plevelem. Ten na několika místech nad hráškem i zvítězil,“ doplnil hospodář.

Jinde i 70 korun za kilo

i přes lákavou nabídku, jakou pověsil na sociální sítě Petr Křižánek, bude hrachová plantáž v obležení sběračů. Nestalo se. „Sem tam se ozve nějaká parta nebo rodiče s dětmi, ale žádné davy se tam nehrnou. Lidé jsou moc pohodlní,“ má proto vysvětlení zemědělec.

I v jiných krajích zvou pěstitelé na samosběr hrášku. Například na Mělnicku, Brněnsku, Kladensku zaplatí samosběrač za kilo 70 korun, na Novojičínsku mohli lidé sbírat hrášek do konce června za 50 korun za kilo. V obchodech se hrášek prodává přes 100 korun za kilogram.

Zásobárna káčka

Než hrášek vyroste, trvá to okolo 12 týdnů. Je velmi zdravý díky vitamínům skupiny B, vitamín C, E, A. Navíc je silnou zásobárnou vitamínu K, ale v drobných kuličkách se ukrývá i kyselina listová, hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, měď, molybden a plno bílkovin. Čerstvý zelený hrášek je považovaný za zeleninu, kdežto plně vyzrálé semeno za luštěninu.

VIDEO: Hrášková smetanová polévka.

Video
Video se připravuje ...

Hrášková smetanová polévka Videohub

Fotogalerie
10 fotografií